Golfský prúd v severnej časti zosilnel. Teplá voda napomáha otepľovaniu Arktídy

Veronika Salayová

Vedci v nevej štúdii zistili, že Golfský prúd priniesol do oblasti Škandinávie za posledné storočie väčší objem vody, ktorá bola navyše aj teplejšia, čo výrazne napomáhalo v topení arktických ľadovcov. 

Vedci v novej štúdii analyzovali Golfský prúd v priebehu posledného storočia a zistili, že Golfský prúd zosilnej v severnej časti a stal sa aj teplejším, informuje nová štúdia v Reviews of Geophysics.

Podľa profesora Larsa Henrika Smedsruda, vedúceho výskumníka, Golfský prúd v severných oblastiach za posledné storočie zosilnel, pričom prietok vody sa zvýšil pomerne rovnomerne. Zosilnenie Golfského prúdu sa týka iba severnej časti, nie celého Golfského prúdu ako takého. 

Vody smerujúcej na sever je viac

Výsledky tejto štúdie ukazujú, že prenos tepla na sever sa za posledné storočie posilnil asi o 30 %, čo znamená, že oveľa viac vody, ktorá je aj o niečo teplejšia, ide na sever za kratší čas.

Okrem iného to vysvetľuje, prečo bolo napríklad otepľovanie na nórskych Špicbergoch (ostrovy nazývané aj Svalbard) také veľmi rýchle a intenzívne.

„Očakávali sme zvýšenie teploty v dôsledku globálneho otepľovania. Nie je preto prekvapujúce, že voda tečúca na sever je teplejšia,“ vysvetľuje Smedsrud. Zároveň však dodáva, že je prekvapujúce, že na sever prúdi väčší objem vody.

Podľa výskumníka to môže mať dve príčiny. Po prvé: silnejší vietor tlačí viac vody na sever, a po druhé: väčší rozdiel hustoty medzi objemami vody. To znamená, že je väčší rozdiel medzi vodou, ktorá sa dostáva do severných oblastí, a tou, ktorá tam už je, a tým je prúd silnejší.

Vietor je tak čiastočne zodpovedný za to, že prúdy s vodou na sever si so sebou berú viac vody. Celkovo to má za následok zvýšené teploty na severe a najmä na ďalekom severe, ako napríklad na spomínaných Špicbergoch, ktoré sa otepľujú najrýchlejšie, čo sa prejavuje najmä topením tamojších ľadovcov. 

Od roku 1970 sa Špicberg každým desaťročím otepľuje približne o 1°C. Veľkú vinu za to zrejme nesie transport tepla pozdĺž nórskeho pobrežia.

Pravdepodobný dopad v budúcnosti

Smedsrud v novej štúdii vysvetľuje, že globálne otepľovanie by mohlo v budúcnosti potenciálne ovplyvniť systém Golfského prúdu. Keď je morského ľadu menej, dochádza k oveľa väčšiemu prenosu tepla z mora do vzduchu. 

To znamená, že vzduch sa otepľuje a zimy sú miernejšie, čo má dopad na mnohé ďalšie oblasti v oblasti klímy.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd