Gréckom otriasajú zemetrasenia. Najsilnejšie malo 6.8

Zakynthos Peter Minárik

Grécko zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení v jeho novodobej histórii. Prichádzajú prvé hlásenia o škodách, no tie odkryje až východ Slnka. Naďalej platia varovania pred tsunami a dotrasy pokračujú.

Roj zemetrasení sa počas celej noci vyskytuje v Grécku a zemetrasenia neutíchajú. Všetko to začalo o 0:22 nášho času, kedy väčšinu Grékov na západe zobudilo zemetrasenie o sile 5.1. To však bola len predzvesť oveľa mohutnejšieho zemetrasenia, ktoré dorazilo o zhruba 30 minút.

O 0:54 sa vyskytlo mimoriadne mohutné zemetrasenie s magnitúdou podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra až 6.8. Epicentrum ležalo zhruba 38 km od známeho Gréckeho ostrova Zakynthos v Iónskom mori v hĺbke 10 km.

 

 

Toto zemetrasenie už zobudilo nielen Grékov, ale aj Talianov, či dokonca Chorvátov. Zemetrasenie totiž pocítili aj v 500 km vzdialenom Splite. 

Séria zemetrasení pokračovala

Mnohí obyvatelia reportovali, že po hlavnom zemetrasení sa lustre, zem a steny triasli ešte ďalších 30 sekúnd, no zemetraseniam nebolo koniec. O ďalších 15 minút, teda o 1:09 nášho času sa vyskytlo v rovnakej oblasti ďalšie zemetrasenie, tentoraz s magnitúdou 5.6.

Ani po tomto zemetrasení nezostal pokoj. Zemetrasný roj pokračuje doteraz. Zemetrasenia majú intenzitu 3.4 až 5, čo sú stále výrazné zemetrasenia.

 

Najsilnejšie zemetrasenie za uplynulé roky

Zemetrasenie o sile 6.8, ktoré v noci zasiahlo Grécko patrí k najsilnejším, aké zaznamenali za uplynulé roky. Patrí do TOP15 najsilnejších v celom Grécku a k najsilnejším vôbec, ktoré sa vyskytli v Iónskom mori. Za zemetraseniami v tejto oblasti môže tektonický zlom, ktorý prechádza oblasťou. V tejto oblasti sa stretáva Euroázijská a Africká tektonická platňa. 

 

Varovanie pred tsunami

Nakoľko hĺbka zemetrasenia bola pomerne plytká a zemetrasenie bolo veľmi silné, tak začali úrady okamžite sledovať vývoj na mori. Morské bóje upozornili na výkyvy hladiny a stanice na pobreží, zaznamenali výrazné kolísanie výšky mora. 

Hladina Stredozemného mora sa doslova rozkývala, čo vidieť aj na grafe zo stanice Katakolo.

V niektorých oblastiach hladina mora začala kolísať aj o 30 cm, na Sicílii zaznamenali 15 cm

Úrady preto vydali varovanie pred tsunami pre širšiu oblasť Stredozemného mora a vyzvali ľudí, aby opustili pobrežie. V Grécku môže vlna tsunami dosiahnuť 2 metre a v Taliansku do 1 metra.

 

Po zemetrasení hlásia prvé škody

Vzhľadom na nočné hodiny nie sú zatiaľ známe obete, no hlásené sú prvé poškodenia a tri zranenia. Úplne prvá správa prišla z oblasti ostrovov Estrófades, kde sa zrútila časť hradu z 13. storočia.

Táto oblasť patrila k najbližším k epicentru zemetrasenia. Škody sú však hlásené aj zo samotného ostrova Zakynthos.

Úrady zatiaľ nechávajú v platnosti varovanie pred tsunami a ľudia sú v pozore. Zem sa totiž v Grécku stále trasie a dotrasy môžu trvať ešte niekoľko hodín.

Chronologický výpis toho čo sa stalo nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd