Vlna nezvyčajne teplého počasia zasiahne Grónsko a Island

Vlna nezvyčajne teplého počasia zasiahne Grónsko a Island

Mimoriadne oteplenie môžu v nasledujúcich dňoch očakávať obyvatelia Islandu a prevažnej časti Grónska. Teplota vzduchu bude aj o 20°C vyššia ako je bežné v tejto ročnej dobe.

Hlavným dôvodom očakávaných nadpriemerných teplôt v týchto oblastiach je rozloženie tlakových útvarov nad Európu a v jej okolí.

Nad Atlantickým oceánom, západne od Britských ostrovov, sa nachádza oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ďalšia rozľahlá oblasť nízkeho tlaku vzduchu sa nachádza nad západným Ruskom.

Pomedzi tieto dve tlakové níže preniká masa teplého vzduchu z juhu ďaleko na sever. 

Oblasť s teplým vzduchom posledné dni prešla Veľkou Britániou, Francúzskom, Beneluxom, Nemeckom, južným Nórskom a Švédskom, Dánskom až k Islandu, odkiaľ prenikne ďaleko na sever, do Grónska.

Na Islande sa očakávajú teploty aj 10°C nad dlhodobým priemerom, no nad niektorými časťami Grónska to môže by až 20°C nad priemerom.

Úplne opačná situácia bude prevládať nad severozápadnou a východnou Európou, kde sa nasunie studený, pôvodne arktický vzduch, pričom do niektorých častí Ruska môže priniesť záporné teploty aj počas dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd