Grónsko sa nenávratne topí. Odtrhol sa obrovský kus ľadovca

Veronika Salayová

Od najväčšieho arktického ľadovca v oblasti Grónska s názvom Nioghalvfjerdsfjorden sa odtrhol obrovský fragment ľadovca a vplával do mora. Aj toto je jedným z neklamných znakov, že naša klíma sa nenávratne mení. 

Vedci v pondelok uviedli, že z ľadovca Nioghalvfjerdsfjorden na severovýchode Grónska sa odtrhol obrovský kus ľadu. Ide o najväčší ľadovcový šelf v arktickej oblasti.

Odthnutý kus ľadovca má viac ako 113 kilometrov štvorcových – väčší než rozloha Paríža. Satelitné snímky ukazujú, ako sa časť ľadovca rozpadla na viaceré malé kúsky. Podľa odborníkov ide o ďalší znak zmeny podnebia.

„Atmosféra v regióne sa od roku 1980 oteplila asi o +3 °C. V roku 2019 aj v roku 2020 sme zaznamenali rekordné teploty,“ uviedla pre BBC Dr. Jenny Turtonová. Ľadovec tu popraskal ešte v roku 2019 a teraz sa zlomil a odtrhol. 

Spoločnosť GEUS zverejnila aj satelitné snímky, ktoré ukazujú časti ľadovca, ktoré sa odlomili.

Zdroj: GEUS
Zdroj: GEUS

Grónsko pokrýva ľad na približne 79 % ostrova. Vedci predpokladajú, že keď sa ľadovce topia v blízkosti zemských pólov, mohla by hladina vody do konca storočia stúpnuť asi o meter a zaplaviť pláže a nižšie pobrežné oblasti.

Informácie o rozpade znepokojili predstavitelia organizácií pracujúcich na ochrane prírodného prostredia. „Toto je ďalší budíček ohľadom klimatickej krízy v rýchlo sa otepľujúcej Arktíde,“ uviedla vo vyhlásení zástupkyňa severskej pobočky Greenpeace Laura Meller.

„Keď sledujeme taký veľký odtrhnutý kus ľadovca, je to šokujúce, ale pri súčasnom vývoji v Arktíde musíme uznať, že sa to dalo čakať,“ pripustil Niels J. Korsgaard, výskumný pracovník Geologickej služby v Dánsku a Grónsku. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd