Haiti zasiahli dve silné zemetrasenia po sebe. Domy sú zničené, hlásia prvé obete

Veronika Salayová

V pondelok zasiahli Haiti dve zemetrasenie po sebe. Z postihnutej oblasti už hlásia prvé obete ničivých zemetrasení.

Dnes o 8.16 miestneho času zasiahlo karibskú krajinu Haiti pomerne silné zemetrasenie s magnitúdou 5,3.

O hodinu neskôr zasiahlo rovnakú oblasť ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 5,1, informuje USGS. Nasledovali ďalšie viaceré otrasy dosahujúce silu viac ako 4 magnitúdy. 

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 10 km severozápadne od mestečka Petite Rivière de Nippe na juhu ostrovného štátu. Otrasy pocítili aj v hlavnom meste Port-au-Prince.

Zdroj: EMSC
Zdroj: EMSC

Svedkovia opísali zemetrasenia ako silné a mnohí vybehli do ulíc. Podľa prvých informácií dvaja ľudia pri zemetrasení zomreli a ďalší dva utrpeli vážne zranenia.

Pri otrasoch bolo poškodených najmenej 35 domov, informoval haitský úrad civilnej ochrany.

Len pár dní po tragickom výročí...

Zemetrasenie nastalo len 12 dní po tom, čo si národ pripomínal 12-ročné výročie zemetrasenia s magnitúdou 7, ktoré zasiahlo Haiti a zabilo vtedy viac ako 316 000 ľudí.

12. januára sa Haiťania zhromaždili pri príležitosti ničivého zemetrasenia z roku 2010 a dnes ich zasiahli ďalšie dve silnejšie zemetrasenia, ktoré si vyžiadali ľudské obete. 

V auguste minulého roka zasiahlo Haiti zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré si vyžiadalo viac ako 2 200 obetí a zničilo alebo poškodilo približne 137 500 domov

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd