Historický moment: Loď Crew Dragon v noci odštartovala aj s posádkou

Veronika Salayová

Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX v nedeľu v noci úspešne odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, odkiaľ prepraví štyroch astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

Ide o druhý vesmírny let spoločnosti SpaceX s posádkou. V máji sa konal prvý úspešný skúšobný let s dvomi astronautmi. NASA označila štart v nedeľu v noci za prvý operačný let kozmickej lode Crew Dragon, ktorú zostrojil a prevádzkuje SpaceX.

Loď Crew Dragon, ktorú na obežnú dráhu nesie raketa Falcon 9, privezie na ISS amerických astronautov Michaela Hopkinsa, Victora Glovera a Shannon Walkerovú a Japonca Soičiho Nogučiho.

Asi hodinu po štarte veliteľ misie plukovník Hopkins pvedal, že sa im naskytol krásny pohľad na Zem z obežnej dráhy, potom sa poďakoval personálu v SpaceX, ktorý im umožnil štart. „To bola sakra jazda,“ povedal a dodal, že astronauti sa cestou usmievali.

K stanici ISS by mali doraziť dnes neskoro večer a let by mal trvať 27 a pol hodiny. Posádka zostane na stanici do jari budúceho roka.

„Je to ďalší historický moment,“ vyhlásil riaditeľ NASA Jim Bridenstine. Na štart pricestoval na Floridu z Washingtonu aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý predsedá Národnej rade pre vesmír pri úrade prezidenta USA, uviedla slovenská agentúra. 

V budúcnosti si môžu astronauti NASA a aj bežní ľudia kúpiť lístok v komerčnej rakete spoločnosti Space X, ktorá im umožní súkromný let.

Zakladateľ a riaditeľ SpaceX, podnikateľ Elon Musk, bol však nútený sledovať udalosť z izolácie. Ako napísal na sociálnej sieti, má zrejme mierny priebeh ochorenia Covid-19.

Bezpečnostné opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou zasiahli aj prípravy na let. Astronauti boli v karanténe so svojimi rodinami od októbra. Všetok personál na zemi mal rúška a počet hostí v Kennedyho vesmírnom stredisku bol obmedzený

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd