Hladiny oceánov budú stúpať. Zaplavia oblasti, kde žije pol miliardy ľudí

Veronika Sádovská

Podľa najnovšej štúdie, budú hladiny oceánov a morí stúpať aj keď sa nám podarí udržať teplotu o 1,5°C nad indistrálnou dobou, čo je momentálne náš najlepší cieľ.

Hladiny morí a oceánov zaplavia oblasti, v ktorých momentálne žije viac ako pol miliardy ľudí. Tento trend nezvrátime ani tým, že udržíme teplotu o 1,5 °C nad industriálnou dobou. Oceány budú stúpať ešte ďalšie tisícky rokov. Štúdiu zverejnil vedecký časopis Environmental Researchs Letters

Ak sa Zem oteplí o 0,5 °C, tak hladiny morí a oceánov zaplavia ako prvé pobrežie Číny, Indie, Indonézie či Vietnam. Toto sú zároveň aj krajiny, ktoré momentálne stavajú najviac uhoľných elektrární. Ďalšou ohrozenou krajinou je Bangladéž.

V súčasnosti žije asi 5 % populácie v oblastiach pod úrovňou, ktorú dosiahne príliv pod vplyvom nahromadeného oxidu uhličitého v atmosfére. To je približne pol miliardy ľudí.

Aktuálna koncentrácia CO2 je o polovicu vyššia ako bola pred priemyselnou revolúciou a priemerná teplota už stúpla o 1,1 °C. Už táto úroveň postačuje, aby sa hladiny zdvihli o dva metre.

Parížska dohoda počíta so záväzkom, aby hladiny stúpli maximálne o tri metre.

Vedci ale vôbec nehovoria o tom, že akákoľvek snaha o zvrátenie otepľovania je márna. Práve naopak. Ak by sa splnil najpesimistickejší scenár, tak na základe najlepších prognóz bude na každom kontinente (okrem Austrálie a Antarktídy) jeden veľký štát čeliť problémom.

Pod úrovňou by sa ocitlo asi 10 % (podľa najhorších odhadov dve tretiny) obyvateľov daného štátu. To znamená, že by ich museli presťahovať viac do vnútrozemia danej krajiny alebo by to mohlo spôsobiť ďalšiu migráciu z dôvodu klimatických zmien. Malým ostrovným štátom hrozí úplný zánik. 

Naopak pri splnení najambicióznejších cieľov Parížskej dohody toto ohrozenie môže klesnúť až na polovicu vyššie spomenutého počtu. Môže to pomôcť aj kríze všetkých pobrežných miest, ktoré majú viac ako 10 miliónov obyvateľov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd