Horúčavy dnes vyvrcholia. Skrotia ich silné búrky

Peter Minárik
Teploty sa počas víkendu šplhali až na +34°C. Tomu všetkému však dnes bude koniec. Dorazia búrky, ktoré budú aj silnejšie.
Cez Európu postupuje aktuálne smerom k východu výrazný studený front. Ten priniesol veľmi intenzívnu búrkovú činnosť v uplynulých dňoch do Francúzska a Holandska, kde padali krúpy, ktoré mali ojedinele priemer až nad 6 cm. V priebehu včerajšieho dňa sa silné búrky nasunuli nad Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko. Tunajší meteorológovia vydali na búrky výstrahy, ktoré platia aj počas dnešného dňa. Najnebezpečnejšia situácia sa očakáva na juhu Nemecka, kde meteorológovia vydali výstrahu 3.stupňa. Očakávajú sa tu totiž silné búrky s prívalovými zrážkami, ktoré už včera vyvolali lokálne povodne.

Ochladenie však už v priebehu včerajšieho večera a dnešnej noci dorazilo aj na západné Slovensko v podobe dažďa, ktorý k nám prišiel z pomerne intenzívnych búrok. Tie sa vyskytovali na východe Rakúska a tesne pred Bratislavou sa rozpadli. Na naše územie tak prišiel dážď, ktorý schladil rozpálený asfalt a betón.
Dnes však bude opäť horúco. Teploty sa vyšplhajú až k +35°C. Ochladenie príde popoludní a večer v podobe búrok.

Búrky budú aj intenzívnejšie
Prvé búrky z tepla by už v priebehu dnešného popoludnia mohli vznikať na severe územia. Výraznejšia búrková činnosť sa však očakáva v druhej polovici popoludnia a v priebehu večera. To by sa k nám od západu z Česka a Rakúska mali dostať búrky, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie. V susednom Česku a v Rakúsku meteorológovia pred búrkami vydali až 2. výstražný stupeň.
Búrky sa v priebehu noci na utorok presunú zo západného Slovenska nad stredné Slovensko, kde by mali postupne zanikať. Pri búrkach sa môžu vyskytovať intenzívne sprievodné javy ako prudké nárazy vetra, prívalové zrážky alebo krupobitie.

Búrky hrozia aj nasledujúce dni
Počas utorka sa postupne opäť búrky rozšíria na celé naše územie. Nebezpečné sprievodné javy by však mali byť sústredené už predovšetkým vo východnej polovici územia. Búrky sa počas noci na stredu odsunú nad východné Slovensko a na západe sa už výraznejšie búrky v stredu neočakávajú. Tu by malo zavládnuť premenlivé počasie s prehánkami.
Od búrok si však neoddýchneme ani v druhej polovici týždňa. Teploty by sa opäť mali šplhať k +30°C a búrky tak budú každodennou súčasťou.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd