Horúčavy na Slovensku končia. Od západu ku nám mieri dážď, búrky a ochladenie

Peter Minárik

Na našom území bolo počas dnešného dňa veľmi horúco. Teploty sa dostávali opäť vysoko nad hranicu +30 °C. Horúce počasie však v týchto chvíľach končí a už čoskoro dorazí na naše územie dážď a búrky.

Uplynulé dni prinášali na naše územie veľmi horúce počasie, pri ktorom sa teploty opäť dostávali až nad hranicu +30 °C. Všetko to vygradovalo počas dnešného dňa, kedy sa teploty dostali až k hranici +35 °C, no okrem toho, že bolo veľmi teplo, tak bolo na pocit aj dusno. Môže za to príliv vlhkého vzduchu od juhozápadu.

Ešte dnešný večer a noc budú na pocit dusné, no o pár hodín príde toľko vytúžené ochladenie a dážď, ktorý schladí naše územie. Za zrážkami sa k nám zároveň dostane aj chladnejší vzduch, vďaka čomu sa stabilizujú teploty.

Horúčavy končia

Nad oblasťou strednej Európy sa už niekoľko dní vlní studený front na ktorom vznikajú jednotlivé búrkové vlny, ktoré čiastočne prichádzajú aj na Slovensko. Jedna vlna zasiahla v dominantnej miere počas týždňa severozápad Slovenska, kde spôsobila lokálne povodne. Počas víkendu príde ďalšia vlna búrok, ktorá ukončí horúčavy. Tie sa vyskytujú vďaka teplému vzduchu, ktorý k nám pred týmto studeným frontom prúdi.

Už v sobotu by však malo byť všetko iné. Od severozápadu až západu nad naše územie prenikne chladnejší vzduch.

Maximálne teploty by už nemali prekračovať hranicu +30 °C. Udiať by sa tak v sobotu mohlo ešte na krajnom juhovýchode a východe. Na zvyšku územia sa však vďaka chladnejšiemu vzduchu a oblačnosti budú teploty udržiavať pod hranicou +30 °C.

Súčasne numerické modely naznačujú, že teploty by sa pod hranicou +30 °C mali udržiavať dlhšie. V priebehu budúceho týždňa budú maximálne teploty na našom území kolísať od +20 do +29 °C. Tropickú hranicu tak už teploty nepokoria.

Víkend prinesie búrky a dážď

Počas víkendu nás čaká niekoľko zrážkových vĺn, pričom prvá dorazí na naše územie už v ranných hodinách. Nad alpskou oblasťou by sa mal sformovať búrkový systém, ktorý tu bude prinášať prívalové zrážky a ojedinele aj krúpy. V priebehu noci sa tento búrkový systém bude presúvať smerom k východu až k severovýchodu cez Česko a Rakúsko smerom nad naše územie.

Na Slovensko by prvé zrážky a búrky mali doraziť okolo 6:00. V priebehu rána a dopoludnia sa zrážky rozšíria nad západné a postupne aj nad stredné Slovensko. Nad východné časti nášho územia by sa búrky a zrážky mali rozširovať v priebehu zajtrajšieho popoludnia.

Medzičasom sa nad Alpami začne prehlbovať tlaková níž, ktorá bude mať vplyv na počasie na našom území v priebehu nedele. 

S ňou súvisiace zrážkové pole totiž v nedeľu ráno postúpi do západu opäť nad naše územie a prinesie ďalšiu vlnu búrok a dažďa.

Počas víkendu nás tak čaká zmena, ktorá prinesie toľko vytúženú vlahu a ochladenie, ktoré by malo na našom území zotrvať. Viac o vývoji počasia na jednotlivé dni si budúceho týždňa si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd