Horúčavy ukončia silné búrky. Dorazia už dnes

Ľubomír Franko
Po teplotách, ktoré sa lokálne priblížili k trópom dorazia búrky. Tie môžu byť lokálne aj intenzívne.

Do našej oblasti aktuálne vrcholí prílev teplého vzduchu od juhu pred blížiacim sa studeným frontom, ktorý ukončí teplé počasie a prinesie búrky. Prvé  búrky sa objavia už dnes.

Počas utorka (30.5.2017) bude do našej oblasti pred studeným frontom vrcholiť prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Už v popoludňajších hodinách sa začnú tvoriť početné predfrontálne búrky. Budú im priať viaceré podmienky.

 
Búrky sa vyskytnú na viacerých miestach, najmä v severnej polovici Slovenska. Predfrontálne búrky budú vznikať najmä v horských oblastiach, keďže im bude chýbať dynamika. Kvôli nepriaznivému vertikálnemu strihu vetra budú búrky najmä lokálne a nebudú sa formovať do komplexnejších celkov. Vďaka prítomnej vysokej vlhkosti v prízemných vrstvách atmosféry však budú mať dostatok energie. Zároveň sa vo výškach stále nachádza relatívne chladnejší vzduch, ktorý sa do našej oblasti dostal po prednej strane tlakovej výše počas uplynulých dní. Búrky sa neočakávajú len na juhozápade územia, kde bude prevládať inverzná vrstva, ktorú bude konvekcia prekonávať len ťažko (napriek tomu sa nejaká búrka môže objaviť)
 
Model GFS indikuje na popoludnie hodnoty CAPE na úrovni 500 - 1000 J/kg, na severozápade územia až 1500 J/kg. Tvorbe búrok bude priať aj vysoká hodnota "lapse rate", čiže pokles teploty s rastúcou výškou. Vďaka prítomnej vlhkosti budú búrky sprevádzané najmä prívalovými zrážkami. Búrky sa budú pohybovať len veľmi pomaly a dlhšiu dobu môžu pretrvať nad jedným miestom, čo môže viesť k lokálnym bleskovým povodniam.
 
Búrky sa budú tvoriť do neskorých nočných hodín a aj počas noci. Výraznejšia konvekcia opäť začne po východe slnka v stredu.
 
 
 
Počas stredy (31.5.2017) bude cez naše územie od severozápadu postupovať studený front. Podobne ako v utorok, pred samotným frontom bude prebiehať konvekcia. Prvé predfrontálne búrky budú vznikať už v ranných hodinách, no takisto sa nebudú nachádzať v dynamickom prostredí. Okolo poludnia sa však na naše územie dostane samotný studený front, ktorý prinesie aj vhodný strih vetra. Popoludní a vo večerných hodinách budú vhodné podmienky na intenzívne búrky na severe stredného a na východe Slovenska.
 
Búrky sa v stredu vyskytnú na celom území, najskôr budú vznikať v kopcovitých terénoch stredného Slovenska. Neskôr sa presunú aj do rovinatých polôh západného a východného Slovenska. Počas večera po príchode frontu budú na frontálnom rozhraní vznikať výraznejšie búrky, ktoré sa môžu sformovať do komplexnejšieho, konvektívneho systému. Tieto búrky môžu byť sprevádzané silným nárazovým vetrom, intenzívnym krupobitím (v priemere až do 3 cm) a prívalovými zrážkami. Lokálne nie je vylúčený ani výskyt búrok supercelárneho charakteru, ktoré budú sprevádzané silným krupobitím (s priemerom až do 4 cm), v extrémnom prípade aj vznikom tornáda (veľmi malá pravdepodobnosť, no je - najmä na východe Slovenska).
 
Model GFS ráta už v ranných hodinách s vysokými hodnotami instability, CAPE rovné 1000 - 1500 J/kg. Instabilita bude počas dňa narastať a popoludní sa vyšplhá až na 2000 J/kg. Na fronte sa budú búrky tvoriť aj s podporou strihu vetra, popoludní cca 10-15 m/s, večer 15-20 m/s. Hodnoty relatívnej helicity v hladine 0-3km na úrovniach 50 až 100 m2/s2 budú priať tvorbe konvektívnych systémov. Tvorba búrok bude výrazne slabnúť v prvej polovici noci na štvrtok.
 

Detailnejšie informácie o počasí vo Vašej lokalite si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd