Horúčavy vyvrcholia v pondelok. V utorok výrazne ochladenie

Ľubomír Franko
Vysoko nadpriemerné teploty už čoskoro skončia. Vrátime sa naspäť do priemeru

Počas uplynulých dní sa počasie ukľudnilo a silné búrky ustali. V sobotu bolo najmä na strednom a východnom Slovensku ešte búrlivo, no neočakávaná supercela sa vytvorila aj na západnom Slovensku v oblasti Skalice.

Po sobotňajšom prechode studeného frontu ostali teploty na našom území naďalej nadpriemerné, pričom anomálie sa pohybovali na úrovni 2 až 7°C nad dlhodobým priemerom. Horúčavy vyvrcholia v pondelok, kedy teploty vystúpia až na +33°C. Neskôr nás čaká ochladenie pri ktorom klesnú teploty naspäť k priemerným hodnotám.

 

Vysoké teploty vyvrcholia v pondelok

Počasie na našom území momentálne ovplyvňuje oblasť vyššieho tlaku vzduchu so stredom nad strednou Európou, ktorá sa rozprestiera od severného Alžírska ponad Stredomorie až po severné Poľsko. Počas zajtrajšieho dňa tlaková výš v našej oblasti zoslabne a jej stred sa presunie nad Balkán. Súčasne začne od severozápadu do Európy postupovať studený front spojený s tlakovou výšou nad Škandináviou, pred ktorým k nám bude vrcholiť prílev teplého vzduchu od juhozápadu.

Teploty budú v pondelok vysoké, približne o 3 až 8°C vyššie ako dlhodobý priemer. Najteplejšie by malo byť na juhozápade územia, kde vystúpia denné maximá na +27 až +33°C. Stred Slovenska bude letný, s maximálnymi teplotami od +22°C na Orave po +28°C na juhu Slovenska. Východ bude chladnejší ako juhozápad, s teplotami od +24 do +28°C. Oblačnosti taktiež nebude veľa. V dopoludňajších hodinách by sa ešte mala najmä na strednom a východnom Slovensku vyskytovať vysoká oblačnosť, popoludní sa však vyjasní aj tam.

V pondelok večer dorazí studený front

V pondelok vo večerných hodinách začne od severozápadu postupovať nad naše územie studený front, ktorý však neprinesie takmer žiadne zrážky. Na fronte sa počas noci na utorok môžu ojedinele vyskytnúť prehánky alebo slabý dážď a to najmä na severe a na severovýchode Slovenska. Za studeným frontom sa do našej oblasti dostane chladnejší vzduch.

Ochladenie bude výrazné. Zatiaľčo v pondelok dosiahnu maximá +24 až +33°C, v utorok to bude už len +19 až +27°C.  Ochladenie tak bude citeľné, no takéto teploty sú pre túto ročnú dobu primerané. Teplotná odchýlka od dlhodobého priemeru pre utorok sa bude pohybovať na -/+1°C. 

Ochladenie bude najvýraznejšie na sever územia, kde sa oproti pondelku ochladí o 8°C. V priemere však klesnú teploty približne o 5°C. Teplotné rozpoloženie bude až do piatku relatívne podobné. Zmena nás čaká zrejme až cez víkend.

Prúdenie sa zmení na severozápadné. V západnej Európe bude už v strede týždňa mohutnieť tlaková výš, po ktorej prednej strane k nám bude prúdiť od severozápadu chladnejší vzduch. V tomto prúdení by sme mali zotrvať približne do konca pracovného týždňa. Cez víkend nás zrejme čaká výraznejší studený front, ktorý by mal priniesť búrky a dážď. Víkend je však ešte ďaleko a pravdepodobnostné behy sa na tejto alternatíve úplne nezhodujú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd