Horúčavy zasiahnu Slovensko. Teploty sa ku koncu mesiaca môžu šplhať a

Peter Minárik
Pred nami je vlna horúceho počasia, ktorá tak skoro nepominie. Vydržať by mala minimálne do konca mesiaca a teploty zrejme pokoria rekordy.

Vyhliadky počasia naznačujú, že nás čaká prvá, výraznejšia vlna horúčav, ktorá však nezasiahne len našu oblasť, ale mnohé časti Európy. Črtajúca vlna horúceho počasia naviac naberá výrazné kontúry a podľa aktuálnych predpovedí by teplota v hladine 850 hPa, čo je približne 1500 m n.m. mohla byť až o 10°C vyššia ako je na súčasnú dobu bežné. Takáto mimoriadne teplá vzduchová masa môže priniesť rekordnú vlnu horúčav, ktorá by nás mala potrápiť až do konca júna.

Výraznejšie ochladenie je na obzore až v júli a všetky prepočty tak aktuálne naznačujú, že sa vlne horúceho počasia neminieme. Prvé trópy nás čakajú už v utorok.

Teploty pôjdu rýchlo nahor

Do našej oblasti už teraz začal prúdiť veľmi teplý vzduch. Prvý deň nového týždňa prinesie na naše územie letné teploty, ale už v utorok očakávajte trópy. Na západnom Slovensku sa teploty môžu dostať až k hranici +33°C. 

 

Ešte teplejšie by malo byť v stredu. Situácia na stredu zatiaľ nie je jednoznačná, ale očakáva sa prechod nevýrazného studeného frontu, ktorý by najmä do severných a východných častí územia mohol priniesť prehánky, či búrky. Za stredajším studeným frontom by sa malo ochladiť veľmi nepatrne o 1 až 4°C, no už vo štvrtok k nám opäť začne prúdiť teplý vzduch.

Jeho prílev pocítime už v piatok, kedy numerické modely naznačujú, že pri slnečnom počasí môže teplota na juhozápade krajiny stúpať až k tropickým +35°C.

 

V sobotu by mal postúpiť ďalší nevýrazný studený front, ktorý by mal priniesť miestne prehánky, či búrky. No už na začiatku budúceho týždňa sa začne otepľovať oveľa výraznejšie.

Extrémne teploty na záver júna

Vyhliadky naznačujú, že posledný júnový týždeň a prvý júlový víkend by mohol byť extrémne horúci. Do našej oblasti sa totiž otvorí teplé juhozápadné prúdenie, ktoré k nám bude prinášať veľmi teplý vzduch zo Sahary.

Ten k nám prenikne pomerne rýchlo, nakoľko južná a juhozápadná Európa sa už teraz veľmi výrazne otepľuje. Teploty v Španielsku prekračujú až hranicu +40°C a teploty by hranicu +35°C mali na našom území prekonať už začiatkom budúceho týždňa.

 

Hrozí atak hranice +40°C

Vyhliadky, ale vôbec nevyzerajú ružovo ani na nasledujúce dni. Ako vidieť na ensembli numerického modelu GFS, ktorý zobrazuje 20 posledných prepočtov numerického modelu, tak to, že nás čakajú teploty vysoko nad hranicou dlhodobého priemeru je už takmer isté. Nejasná je vlna teplého vzduchu, no Peter, Pavol a Petra k nám môžu priniesť doslova extrémne teploty, ktoré v najteplejších lokalitách môžu dosiahnuť +38 až +39°C.

 

Či sa musíme pripraviť na extrémne horúčavy upresníme v priebehu nasledujúcich dní. Už teraz si však pripravte dostatok tekutín, opaľovacie krémy a vhodné prikrývky hlavy. Horúce dni začnú už zajtra.

Vývoj teploty deň po dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd