Hory strácajú svoju prirodzenú ochrannú vrstvu

Veronika Sádovská

Mnohé časti najvyšších hôr sú väčšinu roka pokryté snehom, ktorý prirodzene chráni ľadovce pred roztápaním. Mnohé vrchy však tento prirodzený filter strácajú.

Jedným z viditeľných príkladov sú aj vrcholy Ánd. Zvyčajne sú pokryté snehom po väčšinu leta. Svetlá biela prikrývka nemá len estetickú funkciu, ale taktiež chráni. Čerstvý sneh je vysoko reflexný, takže zabraňuje tomu, aby podkladový ľad z ľadovca absorboval slnečnú energiu, zahrieval a topil sa.

Tento rok extrémne teplo odstránilo tieto ochranné prikrývky z vrcholov hôr, čím sa vytvorili podmienky pre rýchle topenie ľadovcov. 

"Holé ľadovce sa topia rýchlejšie, pretože nedostatok snehovej pokrývky odhaľuje ľad, ktorý je tmavší a zvyčajne obsahuje nečistoty a prach, ktoré absorbujú viac tepla," vysvetlil glaciológ Nichols College Mauri Pelto. "Keď ľadovce stratia snehovú pokrývku, sú oveľa zraniteľnejšie."

Sneh na horách sa zvyčajne topí pomaly, pričom ľadovce ním zostávajú väčšinou pokryté až do polovice leta. V lete 2022 však horúčavy na začiatku sezóny spôsobili, že mnohé ľadovce v centrálnych Andách prišli o sneh nezvyčajne skoro. Teploty sa v januári 2022 vyšplhali na 40 °C, rýchlo sa roztopili zo snehovej pokrývky na niekoľkých ľadovcoch a odhalili tmavší a špinavší ľad.

Dvojica snímok v galérii z operačného land imager (OLI) na Landsat 8 ukazuje, ako rýchlo vlna horúčav eliminovala sneh zo zhluku ľadovcov asi 50 kilometrov východne od San Fernanda v Čile.

Prvý obrázok zobrazuje jasnú reflexnú prikrývku čerstvého snehu na Universidad, Cortaderal a ďalších blízkych ľadovcoch 28. novembra 2021, do 15. januára 2022 bolo takmer 90% snehovej pokrývky preč a tmavé línie bočných a stredných morén bohatých na trosky dominovali výhľadu.

Výskum naznačuje, že extrémne letné horúčavy, ako sú tieto, sú čoraz intenzívnejšie a častejšie v Južnej Amerike aj iných častiach sveta vplyvom klimatických zmien. 

"Ľadovce jednoducho nie sú kompatibilné s opakujúcimi sa vlnami horúčav a ich intenzita a frekvencia sa zvyšuje," napísal Pelto vo svojom blogu From a Glacier's Perspective. "Tento rok, už 34. rok po sebe, bude objem alpských ľadovcov klesať a to nie je kompatibilné so zmenou klímy."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd