Hospodári musia kvôli suchu zabíjať zvieratá. Nemajú pre nich krmivo

Veronika Sádovská

Súčasné sucho vo Švajčiarsku má vážne dôsledky pre poľnohospodárstvo. Pre nedostatok vody a krmiva museli niektorí vysokohorskí farmári vyhnať dobytok späť do údolia. Keďže situácia v nižších polohách nie je o nič lepšia, niektorým zvieratám hrozí núdzová porážka.

Na vysokohorských pasienkoch vo Švajčiarsku vysychajú pramene. Krmivo v podobe tráv pre hospodárske zvieratá rastie len riedko.

Aby boli zvieratá zásobované pitnou vodou, armáda lietala s vodou na vysokohorské pastviny vrtuľníkmi. Na mnohých miestach je však už dobytok zahnaný späť do doliny.

V nížinách a v mnohých dolinách však situácia nie je o nič lepšia. Niektorí farmári preto museli zredukovať stav dobytka, napríklad predčasným zabíjaním zvierat. 

Aby sa zabránilo nedostatku potravy kantóny Jura, Neuchâtel a Fribourg, okrem iných, uvoľnili ďalšie pastviny pre dobytok a pasúce sa zvieratá.

Zvieratá chované v poľnohospodárstve sa môžu dočasne pásť aj na extenzívne využívaných lúkach. Tieto lúky sú inak v tomto ročnom období uzavreté z dôvodu ochrany biodiverzity.

Situácia pre poľnohospodárov pravdepodobne zostane napätá aj vzhľadom na nadchádzajúcu zimu. Hrozí, že krmiva na zimu pre dobytok nebude dosť.

Aby unikli veľkým horúčavám, mnohé zvieratá sa momentálne zdržiavajú cez deň v maštali a požierajú zásoby potravy, ktoré sú vlastne určené až na zimu.

Nákup krmiva zo zahraničia je v súčasnosti možný len v obmedzenej miere, pretože sucho a nedostatok obilním sa týka aj iných európskych krajín postihnutých suchom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd