Hrozia veľké škody. Blížiace sa mrazy poškodia vegetáciu

Peter Minárik

Už o niekoľko hodín čaká Slovensko vpád veľmi studeného vzduchu, ktorý prinesie sneženie aj do najnižších polôh. Mrazy môžu spôsobiť materiálne škody, nakoľko vegetácia už rozkvitla.

K nášmu územiu sa blíži rozsiahly studený front, ktorý začne počasie ovplyvňovať počas nasledujúcej noci. Tento studený front prinesie so sebou aj veľmi studený vzduch, ktorý do mnohých oblastí Európy začne zatekať od severu až z oblasti Grónska.

synoptická situácia, zdroj. ČHMÚ
synoptická situácia, zdroj. ČHMÚ

Takýto vpád studeného vzduchu je na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajný o čom svedčia teploty, ktoré by sa nasledujúce dni mali pohybovať pod hranicou dlhodobého teplotného priemeru.

Na Slovensko prídu mrazy

Studený vzduch sa za studeným frontom začne prejavovať už počas dnešnej noci. Teploty najmä na severe a východe nášho územia budú klesať pod bod mrazu, pričom pri takýchto teplotách bude aj snežiť a na zemi sa tak začne vytvárať snehová pokrývka. To najnebezpečnejšie nás však ešte len čaká.

V priebehu stredy sa už budeme naplno nachádzať vo veľmi chladnom vzduchu a čaká nás najchladnejší deň tohto týždňa. Maximálne denné teploty by sa v stredu mali dostať maximálne do +10 °C. Na severe sa však môže vyskytnúť celodenný mráz.

Problematická sa javí predovšetkým noc. Teploty na celom našom území budú klesať pod nulu. Najnižšia nočná teplota poklesne z utorka na stredu na -1 až -7 °C, ale v dolinách a v kotlinách môže byť aj pod -10 °C.

Mrazy ohrozia vegetáciu

Takéto mrazy nie sú síce na začiatok apríla zasa nezvyčajné. Apríl je typický tým, že prináša vrtochy počasia. Problémom je však to, ak je tento teplotný výkyv výrazný.

Ešte na konci marca a v prvý aprílový deň sme na Slovensku zažívali mimoriadne teplé dni, počas ktorých sa teplota šplhala až cez hranicu +25 °C.

Vplyvom toho sa začala zobúdzať príroda, rozkvitli stromy a ďalší druh rastlín sa taktiež začal prebúdzať. Takéto prudké ochladenie tak rozhodne prírode neprospeje.

Mrazy sa očakávajú niekoľko nasledujúcich dní, čo ohrozí vegetáciu a poľnohospodári budú mať čo robiť, aby ochránili tohtoročnú úrodu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd