Hurikán Ian pustoší Floridu. Prináša záplavy a nebezpečný vietor. Lety sa rušia

Veronika Salayová

Podľa najnovších informácií hurikán Ian zoslabol na hurikán 1. kategórie. Aj napriek tomu však naďalej pustoší Floridu, ktorá po údere hurikánu zaplavená s početnými materiálnymi škodami. 

Národné centrum pre hurikány NHC informovalo, že Ian zoslabol na hurikán 1. kategórie, stále však ostáva pre Floridu veľmi nebezpečný. Prináša veľmi vysoké úhrny a vietor dosahuje rýchlosť 145 km/h. 

Hurikán zasiahol juhozápadné pobrežie Floridy v stredu popoludní ako hurikán 4. kategórie, pričom nechýbalo veľa, aby sa hurikán klasifikoval ako hurikán najvyššej 5. kategórie. Vietor po dopade dosahoval rýchlosť takmer 250 km/h a miestami spadlo aj 400 mm zrážok. Vlny pri pobreží dosahovali výšku 4 metrov.

Jeden z najsilnejších hurikánov na Floride

Táto búrka by sa mohla zaradiť medzi päť najväčších hurikánov, ktoré zasiahli polostrov, povedal v stredu guvernér Floridy Ron DeSantis. Po údere na pevninu však postupne zoslabol, no stále je veľmi nebezpečný. Vláda naďalej vyzýva obyvateľov, aby za žiadnych okolností neopúšťali svoje domovy. 

Stred hurikánu je približne 100 km južne od Orlanda a hurikán mieri smerom na severovýchod. Prognostici predpovedajú, že Ian zamieri viac na sever a zasiahne severovýchodné pobrežia Floridy, Georgie a Južnej a Severnej Karolíny.

Zdroj: NHC
Zdroj: NHC

Hrozia aj tornáda

Ian priniesol do Floridy hotovú spúšť. Pod vodou sa nachádzajú mnohé pobrežné oblasti, pričom voda miestami dosahuje aj 4 metre. Hurikán na pobreží zničil aj niekoľko domov, ktoré nezvládli nápor vetra a vody. Materiálne škody sú na juhozápade Floridy obrovské. Našťastie, zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete hurikánu Ian.

Bez elektriny je takmer 2 a pol miliónov ľudí a oprava poškodenej energetickej infraštruktúry môže trvať niekoľko dní alebo týždňov, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Florida Power&Light. 

Hurikán výrazne ovplyvnil aj leteckú dopravu. Viaceré medzinárodné letiská dnes zrušili svoje lety až do odvolania. Lety sa rušia z letísk v Orlande, Tampe a Jacksonville. 

Rozsiahle a život ohrozujúce katastrofické záplavy budú dnes pokračovať najmä v častiach strednej Floridy, uviedlo NHC, a zároveň varovalo pred značnými záplavami na severe Floridy, juhovýchodnej časti Georgie a východnej Južnej Karolíny, kam hurikán mieri. Hurikán navyše môžu sprevádzať aj tornáda. 

Guvernéri v Georgii, Virgínii, v Severnej Karolíne a Južnej Karolíne už vyhlásili výnimočný stav v dôsledku príchodu hurikánu a varujú obyvateľov, aby boli na príchod hurikánu pripravení. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd