Hurikán Iota udrel v štáte Nikaragua. Spôsobil obrovské škody

Dominik Cenkner

Tohtoročná hurikánová sezóna je rekordná. Celkovo sa vytvorilo už 30 tropických búrok, ktoré tento rok brázdili Atlantik. Sezóna ale ešte neskončila a vytvoril sa jeden z najsilnejších hurikánov tohto roku - hurikán Iota. Ten zasiahol Nikaraguu včera večer.

Hurikán Iota sa začal tvoriť 13. novembra. Ako sa dostával do teplejších vôd Karibiku, jeho intenzita ďalej narastala. Len v priebehu jedného dňa, a to konkrétne 16. novembra, zosilnel z hurikánu 1. kategórie na hurikán najvyššej, 5. kategórie. 

Najhoršie na celej situácii je skutočnosť, že hurikán udrel s ešte väčšou silou na rovnakom mieste, kde pred dvoma týždňami vyčíňala Eta. Eta si v Hondurase a Nikaragui vyžiadala asi 100 obetí a niekoľko ďalších desiatok nezvestných. Celkové škody sa vyšplhali na viac ako 5 miliárd dolárov.

Iota udrela na pobrežie Nikaragui v pondelok večer ako hurikán 4. kategórie. Aj napriek tomu, že pred pobrežím zoslabla, dosahovala rýchlosť vetra približne 250 km/h. Počas dnešného dňa vietor zoslabol, a to na 209 km/h. Stále však ide o enormné číslo.

Najviac škôd hlásia v oblasti mesta Puerto Cabezas, kde vietor strhol množstvo striech, napr. aj z provizórnej nemocnice. Prívalové dažde zas spôsobili povodne. Veľká časť mesta ostala bez elektrického prúdu.

Iota by sa mala v najbližších dňoch presúvať ďalej smerom na západ. Meteorológovia očakávajú, že v krajinách strednej Ameriky bude vyčíňať až do piatka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd