Hurikán Leslie sa približuje. Vydali najvyššiu výstrahu

Ľubomír Franko

Hurikán Leslie sa veľmi rýchlo približuje k územiu Portugalska. Vydané boli výstrahy najvyššieho stupňa pred silným vetrom a vlnobitím.

Ešte do dnešného rána bola trajektória a predpokladaný pohyb hurikánu Leslie nejasné. Zatiaľčo model GFS rátal, že búrka bude slabšia a presunie sa južne od Portugalska, modely ako ECMWF či ICON rátali, že Leslie dorazí do Európy ako extratropická búrka o sile hurikánu. Momentálne sa modely zhodujú na horšej variante.

Ešte dopoludnia vydala portugalská agentúra IPMA (Instituto Português do Mar e da Atmosfera) výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom a vlnobitím. Najnovšie behy modelov sa však zhodujú na tom, že Leslie zasiahne pobrežie ako búrka o sile hurikánu 1. kategórie. Momentálne sú v platnosti už výstrahy najvyššieho, 3. stupňa, tak ako pred vetrom, tak aj pred mohutným vlnobitím.

Na pobreží stredného Portugalska, v oblasti od Lisabonu až 100 kilometrov na sever sa očakáva extrémny vietor. Podľa IPMA existuje 65% šanca, že vietor dosiahne priemernú rýchlosť 130 km/h a 40% šanca že dosiahne 145 km/h. V nárazoch môže pritom vietor dosiahnuť až 170-200 km/h. 

Na pobreží budú hroziť aj obrovské vlny, ktoré môžu dosiahnuť výšku 13 až 14 metrov. Výstrahy najvyššieho stupňa platia od 21:00 do 03:00 miestneho času. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd