Hydrologický cyklus Zeme je narušený. Čo nás čaká? Sucho alebo lejaky?

Veronika Salayová

Klimatické zmeny vážne narúšajú hydrologický cyklus Zeme. Satelitné údaje ukazujú, že sladké vody sa stávajú menej mineralizované a slané vody sú čoraz slanšie. Čo to presne znamená? 

Výskum vedcov z barcelonského výskumného inštitútu Instituto de Cwienas del Mar ukazuje, že globálny vodný cyklus sa zrýchlil, informuje TVN 24

Ako vieme, priemerná globálna teplota vzduchu stúpa. Zvyšujúcimi teplotami dochádza k väčšiemu výparu z povrchu oceánu, vďaka čomu sú moria slanšie.

Okrem toho sa táto vlhkosť dostáva aj do atmosféry, čo následne zvýši množstvo zrážok v rôznych častiach sveta, čím sa niektoré vodné plochy zriedia a stanú sa ešte menej slanými.

Tento vzor možno opísať ako „mokré – vlhšie, suché – čoraz suchšie“ a je skutočným dôvodom na obavy, varujú klimatológovia. Ak sa hydrologický cyklus zrýchli so zmenou klímy, môže to mať obrovský vplyv na modernú spoločnosť. V budúcnosti môžeme očakávať suchá a nedostatok vody a nárast búrok a záplav. 

Najnovšie klimatické modely predpovedajú, že každým stupňom Celzia oteplenia sa môže kolobeh vody na Zemi zvýšiť až o 7 %. V praxi to znamená, že mokré oblasti sa môžu stať vlhkejšími a suché oblasti môžu byť ešte suchšie. Globálne satelitné údaje tieto predpovede potvrdzujú. 

Hydrologický cyklus zhoršuje zmena klímy

Jediným spôsobom, ako v budúcnosti zabrániť zhoršovaniu vĺn horúčav, sucha a búrok, je obmedziť činnosti, ktoré zhoršujú klimatické zmeny. Svet je však už teraz odsúdený na nejaké zmeny.

Podľa nedávnej správy Medzinárodného panelu pre zmenu klímy odhaduje, že ak sa nám podarí udržať globálne otepľovanie na úrovni 2 °C pred priemyselnou érou, extrémne prejavy počasia budú o 14 % silnejšie.

V roku 2021 Organizácia Spojených národov (OSN) varovala, že nasledujúce desaťročia prinesú extrémne suchá. Keďže takmer štvrtina sveta už teraz trpí nedostatkom vody, následky môžu byť katastrofálne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd