HZS pomáhala trom poľským skialpinistom, ktorí uviazli

Peter Minárik

Pomoc Horskej záchrannej služby (HZS) potrebovali v pondelok v podvečerných hodinách traja poľskí skialpinisti, ktorí uviazli v Snilovskom sedle. HZS o tom informovala na oficiálnej webovej stránke.

Po celodennej túre zo Starej doliny v zlom počasí boli poľskí skialpinisti vyčerpaní a nedokázali samostatne zostúpiť do údolia. Horskí záchranári požiadali o mimoriadne spustenie kabínkovej lanovky, ktorou sa k nim vyviezli. Následne ich pomocou lanovky a terénneho vozidla transportovali do ubytovacieho zariadenia.

Návštevníkov horských oblastí HZS upozorňuje, aby dobre zvážili svoje aktivity v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva pre nasledujúci deň na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. "Preto by si mali návštevníci vysokohorských oblastí dobre zvážiť svoju aktivitu, počnúc plánovaním túry resp. aktivity, prispôsobiť ju vlastným možnostiam a schopnostiam s nevyhnutnosťou použitia zimného výstroja a výzbroje," uviedli na stránke.

Horská záchranná služba chce týmto upozorniť návštevníkov horských oblastí, aby dobre zvážili svoje aktivity vo vysokohorskom teréne.

Stredisko lavínovej prevencie vydalo pre stredné polohy Vysokých Tatier ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo je v týchto polohách VEĽMI LOKÁLNE, viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami J, JV a V orientácií. Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch! Pod takýmto zaťažením sa rozumie už aj lyžovanie alebo výstup na lyžiach či bez nich.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd