iMeteo.sk oslavuje 7. narodeniny. Začiatky boli ťažké

Peter Minárik
Meteorologický portál iMeteo.sk práve dnes oslavuje 7. narodeniny. Ako vznikal, čo sa snaží priniesť a čo sa plánuje ?
2.9.2007 v podvečerných hodinách som zo svojho počítača prvýkrát na server exportoval moju prvú verziu osobnej stránky, ktorá sa venovala meteorológii a začala fungovať na doméne meteo.tym.sk. Začali plynúť roky ťažkej práce a až minulý rok, presne pred rokom, keď som spustil verziu webu, akú vidíte doteraz, sa mi veľmi uľavilo.


Ako to začalo ?
V roku 2007 nebolo internetové pripojenie takou samozrejmosťou, akou to je dnes. Ja osobne, a istotne ešte väčšina z Vás, si pamätám na dobu, ako sa chodilo do verejných knižníc, kde bolo pripojenie na internet za 20 Sk na hodinu. Študenti si istotne pamätajú ešte vtedajšie tzv. Vzdelávacie poukazy Ministerstva školstva, na základe ktorých Ste popoludní mohli navštevovať nejaké doučovanie, športové programy alebo navštevovať počítačové učebne. Takýto program som navštevoval aj ja a lákalo ma vytvoriť si nejakú osobnú webovú stránku. Impulz prišiel jedného dňa.
Ako študent som odoberal mesačné časopisu PC Revue, ktorý funguje dodnes. Vždy tam bolo priložené CD s množstvom programov. Jeden diel časopisu sa venoval tvorbe webových stránok a z CD na mňa vykukoval popis programu: ,,Vytvorte si rýchlo profesionálnu webovú stránku,,. Jednalo sa o program Incomedia Website X5, ktorý funguje doteraz.
Po príchode domov som si daný program nainštaloval a začal skúmať jeho možnosti. Uvažoval som však, o čom vytvoriť moju prvú stránku. Nebola náhoda, že práve o počasí. Sledovanie počasia ma bavilo od malička, a tak som vytvoril prvú jednoduchú webovú stránku. Program umožňoval, samozrejme, aj náhľad stránky a tak, keď som mal stránku vytvorenú a bol som s ňou spokojný, začal som sa zaujímať o to, ako ju dostať do sveta internetu. V tej dobe existovali spoločnosti, ktoré umožňovali bezplatný hosting a registráciu tzv. domény tretieho radu. Keďže zo slovenských bola k dispozícii doména tym.sk, tak som sa rozhodol, že môj web chcem mať na doméne meteo.tym.sk.
2.9.2007 som tak web nahral na server a od tejto doby sa začala dlhá etapa jeho vývoja. Web v počiatkoch obsahoval len základné informácie o počasí, ako predpoveď na nasledujúce dni, pár informácii zo sveta a postupne pribudli sekcie ako výstražný systém a Meteofórum.


Náročné roky 2007 až 2013
S rozvíjajúcim sa internetom samozrejme začali vznikať ďalšie príležitosti. Na web som umiestňoval stále viac informácii a snažil som sa ho medzi verejnosťou nejako propagovať. To sa aj podarilo a už po niekoľkých mesiacoch mal web dennú návštevnosť niekoľko desiatok návštevníkov. Po roku toto číslo kolísalo už medzi 100 až 200.
 
S rozvíjajúcim sa webom začala v ďalšom období návštevnosť rásť a stabilita bezplatného hostingu začala byť nestála. Web mal časté výpadky a to bol dôvod, prečo som pôvodný web zrušil a nahradil ho novým webom iMeteo.sk, ktorý už bežal na platenom hostingu, čo zaručovalo jeho stabilitu.
Samozrejme, na slovenskom internete som nebol jediný. Predovšetkým z radov žiakov a študentov som si všimol, že začali vznikať aj ďalšie weby na podobnom základe, ako bol ten môj. Takýchto webov bolo niekoľko. Drvivá väčšina z nich, ak nie všetky, postupne už po pár mesiacoch zanikla. Ako je možné, že práve meteo.tym.sk a následne iMeteo.sk žilo ďalej ?
Odpoveď je jednoduchá. Autori týchto webov sa síce snažili získavať návštevnosť, ale akosi zanedbávali fakt, že takýto web by mal ľuďom prinášať vždy čerstvé a aktuálne informácie. Musím uznať, že niektoré weby boli aj lepšie ako ten môj, lenže autori týchto webov svoju stránku asi nebrali dosť vážne. Ak sa totiž chystali na rodinnú dovolenku, tak neváhali na svoju hlavnú stránku umiestniť text: ,, Ospravedlňujeme sa, ale z dôvodu konania dovolenky nebude web v období od 25.8. do 1.9. aktualizovaný,,
Týmto svojmu webu akoby zatĺkli klinec do rakvy a rovno ho pochovali. Veď  uznajte sami. Čo keby som teraz podobnú vetu umiestnil na tento web a prestali by sa na týždeň zobrazovať aktuálne predpovede, informácie na tomto webe, ako aj vo Vašich mobilných aplikáciách ? No určite by to na dôveryhodnosti a profesionalite nepridalo :-P
 
Myslím si, že práve týmto som sa od iných líšil. Či som bol na rodinnej oslave, či bol Štedrý deň, či som oslavoval Silvestra alebo či som bol chorý.....  vždy som sa snažil nájsť si cestu, aby denne boli na webe aktuálne informácie a verte, že to bolo naozaj ťažké. Pamätám si napr. na dovolenky v Chorvátsku, kedy som po večeroch vysedával za jednou reštauráciou s notebookom pripojeným na Wi-Fi :-)  Ak by som informácie na webe neaktualizoval….ani by som nemohol zaspať :-).
Hnala ma povinnosť a moji návštevníci, ktorých som si veľmi vážil, že si denne čítajú informácie, ktoré sa im snažím sprostredkovať.
Možno si poviete: ,,A to nemohol urobiť niekto iný ? Nie…. Ja som totiž až do 1.9.2013 používal software Website X5, ktorý fungoval takým systémom, že v programe som napísal nové predpovede, informácie a články (podobne, ako keby ste niečo napísali vo Worde), a to som potom exportoval zo svojho PC na internet. Úplne primitívny systém. Všetky súbory tak boli na mojom počítači a nedajbože, aby mi počítač zlyhal. Raz sa to však bohužiaľ stalo a na toto obdobie spomínam nerád. Na serveri sa síce nachádzala aktuálna verzia, ktorú som z tohto programu naposledy exportoval, ale spätne sa nedala použiť. Teda ak som chcel urobiť na webe nejaký update, tak som potreboval prístup k zložke na svojom lokálnom PC.
 
Prebdel som celú noc a niekoľko hodín, pokiaľ som v tomto programe vytvoril opäť celý web nanovo a aj tak sa nepodarilo obnoviť všetky články, fotogalérie, ktoré dovtedy boli na webe. Naozaj som vtedy rozmýšľal, či to má vôbec cenu a verte, že som vtedy vážne uvažoval o konci webu. Nevedel som si však predstaviť, čo budem robiť ďalej. Web sa stal mojou drogou, ku ktorej som sa denne vracal. Nakoniec som sa však prekonal a už nasledujúci deň bola aktualizácia opäť na serveri a od tej doby som si pravidelne robil zálohy :-P
 
Stále to však bolo ťažké. Aj keď som mal už kolegov, ktorí sa mi snažili pomáhať, tak na aktualizáciu webu som potreboval svoj notebook. Články mi posielali v textovom editore na email a tie som potom vkladal do programu a následne exportoval na server. Čo myslíte, čo sa stalo, ak ste chceli zaslať nejakú fotku ako dnes ?
Vyplnili ste formulár a fotografia s Vašim popisom prišla do môjho emailu. Fotografiu som následne musel uložiť na lokálny disk, pridať do programu, napísať popis a potom toto všetko exportovať. Pridanie jednej fotografie trvalo zhruba 5 minút.
Najťažšie to bolo v období búrok a snehových kalamít. Vtedy tých fotografií bolo obrovské množstvo a naozaj to bolo náročné pridávať na web, popritom aktualizovať predpovede a ešte odpovedať na Vaše otázky.
No bolo to neúnosné. Web nebežal na žiadnom redakčnom systéme, ktorý by umožňoval správu obsahu webu. Informácie som potom musel ručne kopírovať do vytvoreného XML generátora, prostredníctvom, ktorého sa mohli informácie z webu zobrazovať aj vo vznikajúcich mobilných aplikáciach.

Reštart v roku 2013
Po lete 2013 som bol už naozaj vyčerpaný a povedal som si dosť. Web už generoval nejaké peniaze z reklamy, ktoré som investoval do kompletného vývoja nového portálu, ktorý obsahuje vlastný redakčný systém. Iste si pamätáte 2.9.2013 kedy sme spustili web v podobe, v akej ho vidíte teraz. Od tej doby sa aj môj osobný život zásadne zmenil. Už nepotrebujem svoj notebook a prístup k svojej zložke :-) Stačí sa mi pripojiť na internet, prihlásiť do administrácie a už ma červenou notifikáciou systém upozorňuje, že ste na web zaslali fotku, ktorú skontrolujem a zverejním na web.
 
Taktiež sa už o obsah nestarám len ja. Na web prispievajú a odpovedajú na Vaše otázky na sociálnych sieťach aj kolegovia, ktorých podobne ako mňa baví počasie.
Tí, ktorí si myslia, že tento web tu je preto, aby zarábal, tak sú na veľkom omyle. Áno... reklamy tu sú, ale predsa nemôžem ďalší rozvoj a vývojárov, ktorí pracujú na tomto webe platiť chlebom a soľou. Všetko dnes niečo stojí a stránka musí generovať nejaký príjem, aby som ju mohol ďalej rozvíjať.
 
Aj o mobilné aplikácie pre OS Android, iOS alebo Windows Phone sa starajú jednotliví vývojári, ktorí to len pre potešenie nerobia.
Ja osobne študujem na vysokej škole a rozhodne nie meteorológiu. Študujú, prípadne pracujú, aj ostatní autori a tento web je pre nás koníčkom, ale zároveň pre mňa aj záväzkom. Buďte si istí, že pokiaľ na tomto svete budem, tak sa o tento web budem starať a vždy tu nájdete informácie, ktoré Vás zaujímajú. Mnoho spoločností chcelo tento portál kúpiť, ale kládol som si otázku ako kedysi: ,,A čo budem potom robiť ja ?,, Nevymením moju dlhoročnú drinu za nejaké peniaze a nenechám mojich návštevníkov, ktorých si cením ako moju rodinu napospas.
Veľmi ma teší, keď sa pozriem každý deň na štatistiky, koľko ľudí navštívilo tento portál a veľmi si vážim aj Vaše spätné reakcie, ktoré píšete na naše sociálne siete.
 
Snažíme sa odpovedať na všetky Vaše otázky a taktiež sa snažíme uverejniť všetky Vaše fotografie ihneď ako to len je možné. Ak sa náhodou nedočkáte reakcie, tak nás neváhajte kontaktovať na e-mail: [email protected], kde nás môžete aj ,,spucovať,, :-) , prípadne nám písať, aký druh informácii by ste na tomto portáli uvítali.
Plánujeme sa aj naďalej vyvíjať. Aktuálne pripravujeme niekoľko noviniek, ktoré zrýchlia vzájomnú interakciu medzi Vami a nami. Vaše zaslané príspevky sa na webe budú objavovať rýchlejšie ako doteraz.
Súčasný online svet sa čoraz viac prenáša do mobilných zariadení a toto si uvedomujeme. Aktuálne pre Vás už pripravujeme novú verziu aplikácie pre iOS a k zásadnej zmene príde do konca tohto roka aj v aplikáciach pre OS Android. Okrem toho začíname pracovať na tom, o čo nás neustále žiadate, a to mobilná verzia webu www.iMeteo.sk


Záver
Ak sa pozriem na to, ako vyzeral web pred niekoľkými rokmi a ako teraz, tak sa niekedy až divím, že som niečo také dokázal. Na jednej strane ma síce teší stav, v akom sa tento portál nachádza teraz, ale taktiež si uvedomujem, že ma tento portál pripravil o značnú časť môjho mladého života, ktorý som z väčšej časti nechal na stoličke a pri mojom počítači. Ttoto mi už nikto nevráti. Častokrát sa pýtam, ako by to bolo, keby som si žil môj teenagerský život ako ostatní......... možno aj lepšie :-(
 
Neskutočne sa však teším z každého Vášho príspevku, ktorý nám zašlete, pretože to je cieľom tohto portálu. Priniesť informácie a servis, ktorý na Slovensku chýbal. Nielen my, ale predovšetkým aj vy a Váš záujem o tento portál ma a vlastne už NÁS ženie ďalej.

Na úplny záver sa chcem poďakovať ľuďom, ktorí sa v minulosti o rozvoj tohto webu pričinili a to Martine Koperovej a Martinovi Kubíncovi.
Taktiež sa chcem poďakovať súčasným autorom, kolegom a osobám na ktoré sa môžem vždy spoľahnúť.
Menovite: Tomáš Rosecký, Martin Števica, Ondrej Behún, Martin Žec, Maťo Papšo a Jaro Macháč.    ĎAKUJEM
Peter Minárik
zakladateľ portálu www.iMeteo.sk
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd