Inverzia sa vracia. Aký bude prelom rokov ?

Peter Minárik
Teploty sa v sobotu na našom území dostávali opäť vysoko nad +10°C. Tlaková výš bude v najbližších dňoch ovplyvňovať počasie u nás.
Inverzia a južné prúdenie s ktorým súvisí častý fénový efekt sa vracia. Ten sa prejavil na počasí u nás už v priebehu soboty. V Žiline sa teplota počas dňa dostala až na +14°C. Na Orave v Liesku sa teplota dostala na +12,6°C a v Prievidzi na +12,2°C. Nad +10°C sa teploty dostali aj v Poprade a na východe Slovenska. Najbližšie dni k veľkej zmene nedôjde. Minimálne do konca roka bude panovať na našom území inverzný charakter počasia.

Do našej oblasti začína prúdiť teplejší vzduch od juhu. Počasie je však pod vplyvom nevýraznej oblasti tlaku vzduchu. Na začiatku týždňa sa nad Ukrajinou začne zvýrazňovať tlaková výš a po jej zadnej strane bude do naše oblasti naďalej prúdiť teplejší a vlhší vzduch.

Najbližšie dni tak zavládne na našom území inverzný charakter počasia. Na horách teda bude prevažne slnečno, ale v nižších polohách treba počítať s hmlou a s nízkou oblačnosťou. Nízka oblačnosť zároveň zabráni vzostupu teplôt a tie sa budú udržiavať väčšinou do +10°C.

K miernemu zhoršeniu počasia dôjde v noci na pondelok. Cez naše územie bude postupovať rozpadajúci sa frontálny systém, ktorý prinesie slabšie zrážky. Front však inverziu nerozruší a tá zavládne aj na prelome rokov. Silvestrovská noc by však nemala byť veľmi hmlistá a ohňostroje by sme tak mali výborne pozorovať.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd