Janov zasiahlo tornádo. Voda zatopila mesto

Dominik Cenkner

Výrazný studený front priniesol do Talianska prudké búrky a tornáda. V Janove po ich vyčíňaní platí mimoriadna situácia.

Tornádo krátko popoludní zosadlo pri pobreží Janova a posúvalo sa ďalej smerom do vnútrozemia. V spojení s intenzívnymi zrážkami spôsobilo značné škody.

Miestne úrady boli nútené prijať mimoriadne opatrenia - zatvorili niekoľko ulíc, podchodov, ale napr. aj Prírodovedecké múzeum. Zrušené tiež boli všetky vonkajšie podujatia. Plné ruky práce majú hasiči. Tí musia odpratávať škody, ktoré búrky spôsobili.

Situácia sa podľa všetkého nezlepší ani v najbližších hodinách, búrky sú tam totiž regeneratívne, to znamená, že sa vytvárajú na jednom mieste neustále nové. Tento jav môže priniesť veľké množstvo zrážok. Neďaleko Janova za 3 hodiny zaznamenali vyše 240 mm zrážok.

Meteorologická služba Estofex na dnešný deň vydala pre severné Taliansko výstrahu tretieho stupňa pred búrkami. Okrem tornád varuje tiež pred intenzívnymi zrážkami, krúpami či značnými nárazmi vetra.

Búrky by sa mali vo večerných hodinách vyskytovať aj na našom území, a to hlavne v jeho západnej časti. Ich aktuálnu polohu môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd