Január 2017 bude patriť k najchladnejším. Zima a mráz zotrvá do konca

Peter Minárik
Tohtoročný január prináša na takmer celé naše územie pravú zimu. S výnimkou juhozápadu leží na celom území sneh.

Takúto zimu si už niekoľko rokov nepamätáme. Od začiatku januára panuje na našom území pravé, zimné počasie. Studený vzduch, ktorý sa k nám prepadol na začiatku januára a priniesol až 30 stupňové mrazy vychladil celú Európu. Studený vzduch zotrváva nad Európou a podľa predpovedí by sa minimálne do konca januára nič zásadné meniť nemalo. 

Na Slovensku tak naďalej treba počítať s veľmi mrazivými dňami a so snehom, ktorý sa už teraz vyskytuje takmer na celom území. Výnimkou je len krajný juhozápad.

Studený začiatok roku

Rok 2016 skončil ako rok, ktorý priniesol najvyššiu priemernú teplotu na našej planéte v histórii. Predpovede naznačujú, že rok 2017 by mal prepisovať rekordy opäť a mal by sa znovu stať najteplejším v histórii. 

Január 2017 je však v mnohých oblastiach chladný. Podpriemerné teploty hlási západná Amerika, Ázia, Afrika aj západná Austrália. Veľmi chladno je aj v Európe kde prvých 19 januárových dní bolo v takmer celej Európe teplotne pod hranicou dlhodobého priemeru. Z globálneho pohľadu je však január o zhruba 0,5°C teplejší a to vďaka extrémne kladným anomáliam v Arktíde a na Antarktíde.

Teploty na našom území sa pohybujú od začiatku roka o 4 až 5°C nižšie ako je dlhodobý priemer na súčasnú ročnú dobu.

Teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru počas januára 2017

Studené počasie podľa numerických modelov bude pokračovať minimálne do konca januára.

Aj záver januára studený

Posledná januárová dekáda by na našom území mala byť opäť mimoriadne chladná. Očakávajú sa teploty o zhruba 4°C pod hranicou dlhodobého priemeru. 

Očakávané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru počas záveru januára 2017

Počasie však bude mať pod vplyvom rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá prinesie veľmi málo zrážok. Posledná dekáda januára by síce mala byť veľmi chladná, ale súčasne aj chudobná na zrážky.

Na našom území by malo spadnúť len 10 až 15% zrážok z celkových priemerných dlhodobých zrážkových úhrnov na koniec januára.

Očakávané zrážkové odchýlky od dlhodobého priemeru počas záveru januára 2017

Január je teda studený a môžeme povedať, že taký aj zostane. Nasledujúce dni teda z hľadiska počasia budú prevažne jasné a mrazivé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd