Japonské sakury rozkvitli veľmi skoro. Môžu za to klimatické zmeny

Japonsko Veronika Salayová

Japonské čerešne známe ako sakury tento rok rozkvitli najskôr za ostatných 1200 rokov. Ide o dôsledok klimatických zmien, varujú odborníci. 

Krásne biele a ružové sakury, ktoré sú jednou z dominánt Japonska, rozkvitli tento rok príliš skoro. V meste Kjóto do krásy rozkvitli ešte minulý piatok. Ide o najskorší zaznamenaný termín ich zakvitnutia za viac ako 1200 rokov, odkedy sa tento jav eviduje.

Piatkový rekord tak prekonal predchádzajúci rekord z 27. marca 1409, informuje TASR. Podľa denníka The Independent japonské sakury úplne najskôr rozkvitli na jar v roku 812 n. l.

Sakury kvitnú za posledné roky skôr

„Záznamy o kvitnutí sakúr sú pre výskum klimatických zmien neuveriteľne cenné vzhľadom na dlhodobú evidenciu týchto údajov a silnú citlivosť kvitnutia japonských čerešní na jarné teploty (teplejšie jari sa zvyčajne rovnajú skoršiemu kvitnutiu),“ uvádza vedecký pracovník z Kolumbijskej univerzity Benjamin Cook, ktorý sa špecializuje na rekonštrukciu historických záznamov súvisiacich so zmenou klímy, píše slovenská agentúra.

Analýza kvitnutia japonských sakúr naznačuje, že za posledné roky sakury rozkvitali čoraz skôr. Podľa Cooka od roku 1800 viedlo otepľovanie k ustálenému trendu skoršieho kvitnutia, ktoré pretrváva až do súčasnosti.

Toto otepľovanie spôsobili podľa neho klimatické zmeny, ale pravdepodobne aj zvýšená urbanizácia miest v priebehu posledných storočí a prirodzene vyššia teplota mestskej zástavby, ktorá nahradila pôvodnú vegetáciu, informuje TASR.

Vedci tvrdia, že čoraz skoršie kvitnutie v posledných desaťročiach bude pravdepodobne výsledkom klimatických zmien.

Japonci vítajú jar pod sakurami

Sakury však rozkvitli neobvykle skoro v celom Japonsku. V Tokiu dosiahli úplný rozkvet 22. marca, čo je podľa tamojších médií ich druhý najskorší dátum rozkvetu od roku 1953, približuje The Independent.

V čase, keď sú sakury v plnom kvete, zvyknú Japonci v parkoch pod ich korunami usporadúvať pikniky a takto vítajú jar. Kvet čerešne sa považuje za japonský národný symbol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd