Jazerá v Tatrách sa menia na smrtiace pasce

Zuzana Macháčová

V Poľských Tatrách platí prvý stupeň lavínového nebezpečenstva. Zamŕzajú jazerá, bežne nazývané aj rybníky. Útvary Tatranského národného parku vyzývajú, aby ľudia nevstupovali na ľadové plochy, pretože hrozí nebezpečenstvo prepadnutia tenkého ľadu. 

Na tatranských vrcholoch vládne zimné počasie. Podmienky pre turistiku vo vyšších polohách sú veľmi náročné. Podľa oznámenia Tatranského národného parku je sneh na chodníkoch zmrznutý. Na mnohých miestach sú zľadovatené úseky, ktoré môže pokrývať tenká vrstva snehu. Je potrebné byť mimoriadne opatrný, pretože v strmom teréne hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia.

Turistika v takýchto podmienkach si vyžaduje veľké skúsenosti so zimným horolezectvom. Avšak je potrebné mať aj vhodné vybavenie ako mačky a prilbu. 

Tatranské rybníky začínajú zamŕzať 

Grzegorz Bryniarski, správca TNP, upozorňuje: „Tatranské rybníky začínajú zamŕzať a ako každý rok apelujeme na turistov, aby nevstupovali na ľadovú plochu jazier. Teraz je najhorší čas, pretože voda práve začína zamŕzať. Sú aj teplejšie dni, keď sa ľad topí. Musíte byť veľmi opatrní."

Čierny rybník pod Rysmi a Predný rybník v Doline piatich poľských rybníkov úplne zamrzli. Slávne Morskie Oko zamrzlo asi na 70 percent, ale ľad je stále veľmi tenký.

V Tatrách platí prvý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťstupňovej stupnice. Podľa Tatranskej dobrovoľnej záchranná služby v Poľsku (TOPR) je snehová pokrývka stabilná. Spustenie lavíny je vo všeobecnosti možné len pri vysokom zaťažení na veľmi strmých alebo extrémnych svahoch. Avšak aj spontánny zostup malých a stredne veľkých lavín je možný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd