Je rozhodnuté: Rádioaktívna voda z Fukušimy poputuje do oceánu

Japonsko Veronika Salayová

Napriek mnohým protestom a vlne nesúhlasu japonská vláda dnes oznámila, že schvaľuje vypustenie odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima I do oceánu.

Japonská vláda schválila vypustenie viac ako milióna ton upravenej odpadovej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima I do oceánu. Dnes to oznámil japonský premiér Jošihide Suga, informuje TASR.

Toto rozhodnutie vyvolalo okamžite prudkú reakciu Číny. Protestovali aj miestni rybári, poľnohospodári a mnohí aktivisti, no zrejme je definitívne rozhodnuté.

Rádioaktívny izotop vo vode

Japonská chcela toto nepopulárne rozhodnutie oznámiť ešte v októbri minulý rok. O tejto téme sa diskutuje už roky a odborníci sa snažia prísť na to, ako sa najlepšie a najefektívnejšie zbaviť približne 1,25 milióna ton odpadovej vody vrátane tej, ktorou boli reaktory chladené po tom, ako elektráreň v roku 2011 poškodilo obrovské cunami.

Minulý rok sa ešte pripúšťala aj možnosť, že rádioaktívnu vodu odparia, ale nakoniec na toto riešenie zanevreli.

Z odpadovej vody sa podarilo odfiltrovať väčšinu rádioaktívnych izotopov, až na jeden z nich, a to trícium, ktorý sa existujúcimi technológiami nedá odstrániť.

Tento rádioaktívny izotop vodíka je podľa odborníkov škodlivý iba vo veľmi vysokých dávkach, čo pri zriedení a vypustení do oceána nespôsobí žiadne zdravotné ťažkosti.

Bude to bezpečné?

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informuje, že správne prefiltrovanú vodu možno zriediť s morskou vodou a následne ju vypustiť do oceánu bez akýchkoľvek obáv.

Poľnohospodári a rybári sa aj napriek tomu obávajú, že spotrebitelia ryby z tejto oblasti prestanú kupovať. Pre mnohých je poľnohospodárstvo a rybolov hlavnom zdrojom ich príjmov.      

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd