Jedna z najchudobnejších krajín sveta zakázala plasty

Jedna z najchudobnejších krajín sveta zakázala plasty
Veronika Salayová

Hoci Bangladéš patrí k najchudobnejších krajinám sveta, vedie aktívny boj proti plastovému znečisteniu sveta.

V pondelok bangladéšska vláda zakázala používanie plastov na jedno použitie v pobrežných oblastiach, vo všetkých hoteloch a reštauráciách v snahe obmedziť nadmerné používanie jednorazových plastových výrobkov.

Od roku 2002 bol tento malý juhoázijský štát medzi prvými, ktorý v krajine zakázal používanie plastových a polyetylénových vriec, ktoré zväčša skončili v riekach a oceáne.

V Bangladéši platí aj prísny zákaz polyetylénu.

V Bangladéši sa ročne vyhodí až 87-tisíc ton plastov na jedno použitie, vrátane plastových tašiek, fliaš, šálok, tanierov a slamiek.

Na celom svete sa ročne vyhodí do oceánu okolo 100 miliónov ton plastov. Vedci našli veľké množstvo mikroplastov v črevách hlboko žijúcich morských cicavcov, ako sú napríklad veľryby.

Obavy z plastového znečistenia rastú po celom svete a viaceré krajiny sa snažia mobilizovať svoje sily za boj proti znečisteniu. 

V oceánoch končí až 50 % plastových výrobkov na jedno použitie, čo predstavuje alarmujúce číslo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd