Jeleň dva roky nosil okolo krku pneumatiku. Časom vážila až 16 kg

Dominik Cenkner

Odpad do prírody nepatrí. Dôkazom toho je aj jeleň z amerického Colorada, ktorý musel dva roky žiť s pneumatikou na krku.

Ochrancovia prírody si jeleňa s pneumatikou okolo krku všimli ešte v júli roka 2019 počas sčítavania zveri. Okamžite vedeli, že mu treba pomôcť, aj keď to nebolo jednoduché.

Po prvom zhliadnutí ho ešte párkrát videli, ale potom jeleň akoby zmizol. Keď sa po čase opäť ukázal, ochranári už naplno pracovali na jeho pomoci.

Štvorročného samca pneumatiky, ktorá po čase kvôli nánosom bahna a špiny vážila až 16 kg, zbavili na štvrtý pokus. Stalo sa tak v sobotu 9. októbra tohto roku.

Jeleň musel prísť o parožie

Po tom, čo sa ochranárom podarilo jeleňa odchytiť, mu podali upokojujúce látky. Až následne zistili, že nemôžu postupovať podľa pôvodného plánu.

Tým bolo pneumatiku odrezať. Kvôli oceľovej pätke to však nebolo možné.

Jeleň preto musel prísť o svoje parožie, a to v čase ruje, kedy je práve parožie pre tieto zvery potrebné. Záchrancov tak potešil aspoň dobrý zdravotný stav.

„Priam ma šokovalo, ako dobre na tom bol,“ uviedol vo vyhlásení Scott Murdoch zo správy coloradských parkov. Aj tento prípad je tak pripomienkou toho, že odpad do prírody nepatrí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd