FOTO: Sneženie dorazilo aj na Blízky východ. Zaskočil Jeruzalem

Veronika Salayová

Snehová búrka včera večer dorazila aj do Izraela, pričom v hlavnom meste, v Jeruzaleme, počas noci nasnežilo do 10 cm čerstvého snehu. 

V stredu večer zasiahlo Izrael veľmi husté sneženie, pričom v tejto krajine sneh nie je veľmi častým javom. Nasnežilo aj v častiach Jordánska či Libanonu.

Snehová búrka Elpis tak priniesla nepriaznivé zimné počasie aj do krajín Blízkeho východu. V izraelských horách už napadlo 30 cm snehu a v lyžiarskom stredisku Hermon napadlo cez noc 20 cm snehu.

Dnes pokryl sneh celý Jeruzalem spolu s jeho svätými časťami. Ráno neotvorilo svoje brány mnoho škôl a cesty ostali pre sneženie a poľadovicu ochromené.

Hlavné cesty vedúce do Jeruzalema zo severu, juhu a západu boli dnes ráno zablokované. Polícia uviedla, že snehové pluhy pracovali celú noc na odprataní ciest v meste.

Izraelskí meteorológovia predpovedajú, že do večera napadne v Jeruzaleme okolo 20 cm snehu, pričom ak by sa tak stalo, išlo by o historické sneženie v krajine. Okolo poludnia bola zaznamená výška snehu v hlavnom meste na úrovni 8 cm. 

Historická spotreba energie

Izraelská elektrická spoločnosť uviedla, že spotreba energie dosiahla cez noc historické maximum, keď Izraelci zapli kúrenie. 

Izrealci nie sú na zimné počasie vôbec zvyknutí, pretože sneh v hlavnom meste napadne iba veľmi zriedka a zvyčajne ide skôr o snehový poprašok.

V najvyšších izraelských horách napadne sneh približne raz v priebehu celej zimy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd