Jeseň a šarkany patria k sebe. Zamýšľali ste sa však prečo?

Dominik Cenkner

Ako deti sme sa práve na jeseň vyberali na kopce púšťať si šarkanov. Pretekali sme sa v tom, ako vysoko ich dostaneme a ani by nás nenapadlo, čo všetko je za tým.

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo šarkany vyťahujeme práve na jeseň? Nech už ste odpovedali akokoľvek, prinášame vám, aspoň v krátkosti, vysvetlenie.

Všetko sa začína ešte v septembri. Nad severnou polárnou oblasťou po lete, kedy slnko svietilo vo dne i v noci, začína na jeseň získavať prevahu noc.

Teploty čoskoro začínajú zostávať nízko. A čoraz viac a dlhšie vydržia aj pod nulou.

Na juhu vládne iná situácia

Lenže nad severom Afriky a juhom Európy je ešte stále pomerne teplo. Stredozemné more je práve v období okolo septembra najteplejšie z celého roka.

Rozdiel medzi severnými časťami Európy a juhom tak môže zaraz byť pokojne 40 °C, alebo aj viac. A to sa prejaví i v tlaku vzduchu. Z fyziky totiž vieme, že studený vzduch je ťažší ako teplý.

Kde sa berie vietor?

Vietor vzniká vlastne preto, že príroda sa snaží vyrovnávať rozdiely v tlaku vzduchu na rôznych miestach zemegule. Čím je rozdiel väčší, tým silnejší je aj vietor.

A tu sa dostávame na koreň problému, resp. k odpovedi na otázku, prečo si šarkanov púšťame práve na jeseň. Odpoveď je po tomto objasnení pomerne jednoduchá.

Jeseň nie je najideálnejšia

Aj keď sa na jeseň zvyšuje priemerná rýchlosť vetra, nejde o ročné obdobie, kedy vietor fúka najrýchlejšie. Z dlhodobých záznamov vyplýva, že v našich končinách fúka najviac počas zimy.

Podľa toho by tak ideálnym obdobím na púšťanie šarkanov mala byť zima. Lenže skúste si teplo oblečený behať po lúke, aby ste svoje dielo dostali čo najvyššie.

Nechce sa to tak dospelým a ani deťom. Na jeseň sa však ešte vyskytujú teplé dni, ktoré tak tejto aktivite vonku prajú. A práve preto je jeseň tým obdobím, kedy na oblohe poletujú šarkany.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd