Jeseň končí a začína ZIMA. Začne kalamitou na severe

Ľubomír Franko
Pred nami sú prvé decembrové hodiny, ktoré prinesú teplotne podpriemerné počasie a výdatnú snehovú nádielku.

Naše územie začína v týchto chvíľach ovplyvňovať tlaková níž so stredom nad severnou Škandináviou. Po prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu spojenou s touto nížou k nám vo večerných hodinách dorazil od severu nevýrazný studený front. Aktuálne sneží už na severe, no počas noci a zajtrajšieho dňa sa rozšíri do mnohých častí Slovenska. Zrážky by sa mali vyskytnúť takmer všade, s výnimkou južného Slovenska, ktoré bude v zrážkovom tieni. Už počas zajtrajšieho dňa sa bude cez naše územie na juhovýchod presúvať ďalší frontálny systém, ktorý prinesie zrážok omnoho viac.

Na intenzívne zrážky sa treba pripraviť predovšetkým na severe Slovenska.

synoptická situácia dnes na obed

Snežiť bude celú noc

Vo večerných hodinách by malo v severných okresoch začať snežiť. Snehové vločky sa postupne vyskytnú aj v ďalších oblastiach s výnimkou južného Slovenska. To sa bude totiž nachádzať v zrážkovom tieni a všetky zrážky obdržia severné oblasti. V severných okresoch bude počas noci sneženie intenzívne. Do zajtrajšieho obeda tu môže na mnohých miestach napadnúť až do 15 centimetrov čerstvého snehu. Počas ranných hodín sa zrážky na západnom Slovensku a na Považí budú meniť na kvapalné.

ANIMÁCIA: Očakávaný charakter počasia (modra-sneženie, tmavomodrá-výdatné sneženie, zelená-dážď)


Zajtra dorazí teplý front a výraznejšie zrážky

Počas zajtrajšieho dňa začne našim územím od západu postupovať teplý front a s ním spojené ďalšie zrážky. V nižších polohách však už bude sneženie prechádzať do dažďa so snehom (viď. vyššie priložená animácia charakteru počasia) a neskôr do dažďa. Medzitým bude na Kysuciach, Orave a Liptove naďalej výrazne snežiť. Tu môže intenzita dosiahnuť až 5 centimetrov za hodinu. Snehová pokrývka tak bude pribúdať veľmi rýchlo. Od dnešného večera do piatkového obeda by malo v severných okresoch napadnúť 20 až 50 centimetrov čerstvého snehu. V noci na piatok bude zároveň fúkať veľmi silný vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať až 80 km/h ! Najmä na severe sa tak budú tvoriť snehové jazyky a záveje, čo s určitosťou spôsobí rozsiahle problémy v doprave.


Počas víkendu a začiatku pracovného týždňa sa vrátia silné mrazy a teploty pôjdu hlboko pod nulu, lokálne až k -20°C. Už dnes večer tak v mnohých oblastiach definitívne začne tohtoročná zima, s výraznou snehovou nádielkou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd