Jeseň môže byť aj nebezpečná. Pozor na tento fenomén

Jeseň môže byť aj nebezpečná. Pozor na tento fenomén
Veronika Sádovská

Jeseň má dve tváre. Na jednej strane ju vnímame ako pestrú a farebnú, môže byť však aj nebezpečná. Jesenné hmly bývajú častou príčinou dopravných nehôd.

Jeseň najmä ráno v dolinách a údoliach riek ukazuje aj svoju menej očarujúcu stránku: dni sú kratšie, noci dlhšie a tak nočné ochladenie trvá dlhšie.

Obzvlášť pri slabom vetre, počas pôsobenia vyššieho tlaku a väčšinou iba mierne zamračenej alebo úplne jasnej oblohe sa vzduch môže v noci ochladiť na tzv. rosný bod. 

Pri tejto teplote začína vodná para vo vzduchu kondenzovať a vznikajú kvapôčky hmly. Ak je viditeľnosť viac ako 1 km, ide o dymno alebo opar. Pri viditeľnosti pod 1 km už hovoríme o hmle.

Prečo je nebezpečná? Mnohí vodiči hmlu podceňujú, nepoužívajú správne osvetlenie či neprispôsobujú jazdu vonkajším podmienkam. Takmer polovica nehôd na cestách vzniká práve počas jesenných hmiel.

Októbrové a novembrové hmly, narozdiel od tých na začiatku jesene, môžu v okolí riek a jazier trvať aj celý deň. Vlhkosť vo vzduchu tak vytvára tenký vodný film aj na vozovke, ktorý býva zvyčajne veľmi šmykľavý.

Ak idete v aute rýchlosťou viac ako 100 km/h brzdná dráha počas hmly, ktorá okrem skutočnej brzdnej dráhy zahŕňa aj reakčný čas vodiča, je až 100 m.

Preto zapnite hmlovky aj v miernej hmle a upravte rýchlosť vozidla podľa aktuálnej viditeľnosti. Je dôležité nielen vidieť, ale aj byť videný. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd