Jesenné pozorovanie hviezd: Na čo sa môžete tešiť?

Veronika Sádovská

S príchodom chladných večerov sa viac zatvárame doma, ale ani jesenná nočná obloha nie je na zahodenie. Aj teraz sa je na čo pozerať.

Červená planéta, Mars, nebola po celý rok taká jasná, ako teraz. Do polovice októbra bude treťou najjasnejšou hviezdou na nočnej oblohe. Nenechajte si to ujsť.

Po Mesiaci a Venuši, bude Mars najjasnejším telesom na nočnej oblohe. Nájdete ho vysoko na južnej časti oblohy, približne 45° nad horizontom. Svoju "slávu" začína práve teraz, v jeseni.

Prečo je taký žiarivý? V nasledujúcich týždňoch sa objaví  v pozícii oproti Slnku a bude teda odrážať dostatočne veľa lúčov, teda pri pohľade zo Zeme bude laicky povedané vo svojom "splne" a bude viditeľný celú noc. 

Mars je naša susedná planéta a približne každé dva roky (26 mesiacov) sa približuje k Zemi. Teraz je vo vzdialenosti 62 miliónov kilometrov. To však nie je najbližšia vzdialenosť. V roku 2003 bol vo vzdialenosti 56 miliónov kilometrov. Kvôli jeho eliptickej dráhe sa tak vzdialenosť od Zeme môže pohybovať v rozsahu 100 miliónov kilometrov.

Štruktúra Marsu bude viditeľná len lepším ďalekohľadom, foto: NASA
Štruktúra Marsu bude viditeľná len lepším ďalekohľadom, foto: NASA

V súčasnosti je však relatívne veľmi blízko, čo ho spolu s pozíciou voči Slnku robí jedným z najžiarivejších objektov na nočnej oblohe. Jeho červené sfarbenie je dokonca viditeľné aj voľným okom. Ak by ste si chceli pozrieť jeho štruktúru, musíte sa naňho pozrieť už ďalekohľadom. 

Narozdiel od posledného priblíženia sa spred dvoch rokov (v roku 2018) sú podmienky na jeho pozorovanie oveľa priaznivejšie. Je to hlavne kvôli jeho dráhe, ktorá tento rok siaha o niečo severnejšie, teda výhľadu nebudú brániť opary či prachové hmly. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd