Juhozápadnú Kanadu zaskočilo sneženie a mráz

Peter Minárik
Výrazný studený front, ktorý postupuje cez Severnú Ameriku prináša prudké ochladenie. V Calgary napadol čerstvý sneh.
Obrovský teplotný šok zaznamenali na juhozápade Kanady. Pokiaľ sa tu teploty v nedeľu šplhali ešte až nad hranicu +25°C, tak aktuálne v oblasti panuje mrazivé a zasnežené počasie.

Studený front, ktorý juhozápadnou Kanadou postupuje prináša výrazné ochladenie do oblasti aj o viac ako 20°C. Veľká časť regiónu Alberta sa ocitla pod snehom. Na letisku v Calgary namerali 11 cm a v severozápadnej časti mesta až 20 cm vrstvu snehu. V oblasti ide o veľmi výnimočný jav. Toľko snehu tu napadne za celý september a október dohromady.
Sneženie v oblasti spôsobuje aj problémy. Pod ťarchou ťažkého, mokrého snehu padajú konáre na elektrické vedenia. V stredu bolo bez dodávok elektrickej energie až okolo 30 000 obyvateľov. Hasiči v oblasti evidujú až okolo tisíc spadnutých stromov.

V Calgary ide o štvrté sneženie v septembri v histórii pozorovaní. Naposledy tu sneh v septembri napadol 6.9.1972, kedy v oblasti zaznamenali okolo 10 cm snehu. Sneh napadol aj v rokoch 1921 a 1900.
Zima však v Calgary dlho nepotrvá. Teploty sa už počas víkendu dostanú nad hranicu +10°C a na začiatku budúceho týždňa by teploty mali atakovať hranicu +25°C.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd