Júl 2019 sa stal najteplejším mesiacom v histórii meraní

Júl 2019 sa stal najteplejším mesiacom v histórii meraní
Ľubomír Franko

Už dávnejšie sa objavili správy, že júl 2019 by sa mal stať najteplejší mesiacom na Zemi v celej histórii pozorovaní. Očakávania sa naplnili a už s istotou môžeme tvrdiť, že uplynulý mesiac bol najteplejší mesiac, aký bol kedy na Zemi zaznamenaný. 

Podľa americkej spoločnosti NOAA bol júl 2019 celosvetovo až 1°C nad dlhodobým priemerom, čím prekonal doteraz najteplejší júl 2016, s priemernou teplotou 0,87 °C nad normálom. 

Zaujímavosťou ale je, že júl 2016 sa stal najteplejším júlom v histórii aj vďaka neobvykle silnému javu ,,El Niño", klimatický jav, ktorý periodicky výrazne prispieva k nárastu globálnej teploty. Tento rok sme ale jav El Niño nepozorovali. 

Podľa NOAA sme zaznamenali až päť z desiatich najteplejších júlov, od začiatku pozorovaní v roku 1880, v období od roku 2005.

Posledných 5 júlov je zároveň aj 5 najteplejších júlov v histórii.

Aj napriek tomu, že niektoré štátne organizácie stále neuznávajú pojem ,,globálne otepľovanie", štatistika a dáta hovoria presný opak.

Posledných 415 mesiacov bolo celosvetovo teplotne nadpriemerných, pričom rovnakú štatistiku si nesie aj posledných 43 mesiacov júl.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd