Južná Afrika čelí povodniam a búrkam do konca týždňa

Južná Afrika čelí povodniam a búrkam do konca týždňa
Južná Afrika Veronika Salayová

Hlavné mesto Pretória v Južnej Afrike je najviac postihnuté povodňami v dôsledku intenzívnych dažďov. V krajine do konca týždňa platia najvyššie výstrahy pred povodňami a búrkami.

Južnú Afriku, hlavne v okolí hlavného mesta Pretória, trápia silné dažde, ktoré spôsobujú záplavy. Podľa predpovedí bude celý týždeň prebiehať daždivé a nebezpečné počasie. V mnohých častiach krajiny boli vydané najvyššie povodňové varovania.

Najťažšia situácia je v provincii Gauteng, kde sa nachádza aj hlavné mesto Pretória. V oblasti Mamelodi je situácie tiež veľmi zlá, v dôsledku veľkej vody bolo zničených veľa domov.

V meste Bronkhorstspruit, ktoré sa nachádza východne od hlavného mesta, mali vodné nádrže problém so zadržiavaním vody, výsledkom čoho je, že mnohé cesty sú nepriechodné. 

Pohotovostné služby musia používať lode a vrtuľníky, cestná doprava aktuálne nie je možná.

V pondelok boli vydané výstrahy pred nebezpečnými búrkami v častiach provincie Northern Cape, ktoré sa nachádzajú v západnej časti Južnej Afriky, a aj v provincii Slobodného štátu, ktorá sa nachádza južne od najviac postihnutej časti krajiny.

Miestne úrady apelujú na obyvateľov, aby zostali doma a vyhýbali sa cestám a pri prechode cez rieky boli obzvlášť opatrní. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd