K masovému vyhynutiu v minulosti prispela tzv. vulkanická zima. O čo išlo?

Veronika Salayová

Hromadné vymieranie, ku ktorému došlo asi pred 250 miliónmi rokov, je najväčším masovým vyhynutím zaznamenaným v histórii života na Zemi. Vedci prišli na to, že k tomuto vyhynutiu do veľkej miery prispel jav známy ako vulkanická zima. 

Čo spôsobilo masové vymieranie na Zemi asi pred 250 miliónmi rokov? Tím vedcov identifikoval ďalší faktor, ktorý k tomu mohol viesť. Analýza minerálov z južnej Číny odhalila, že erupcie blízkych sopiek spôsobili jav známy ako „vulkanická zima“.

Počas najväčšieho masového vyhynutia vymrelo 80 až 90 % všetkých suchozemských a morských druhov. Za jednu z príčin tohto procesu sa považuje zmena klímy, ktorá bola spôsobená dlhotrvajúcou sopečnou činnosťou na Sibíri. Na prelome permu a triasu sa naraz prebudili mnohé sopky najmä na Sibíri.

V dôsledku zvýšeného vulkanizmu sa do atmosféry dostalo veľké množstvo škodlivín a zlúčenín síry. Prístup k svetlu bol zablokovaný, okysličovanie oceánskych vôd sa znížilo.

Tím 20 vedcov z rôznych univerzít vrátane Číny a Spojených štátov amerických skúmal ďalšie potenciálne faktory, ktoré mohli spôsobiť masové vymieranie.

V južných oblastiach Chi objavili vedci ložiská medi, ortuti a iných minerálov, ktoré sa datujú do obdobia masového vymierania.

Zvýšené erupcie sopiek

Ich chemické a izotopové zloženie naznačuje, že tieto minerály boli silne ovplyvnené sírou a boli pokryté vrstvami sopečného popola. Podľa výskumníkov to s najväčšou pravdepodobnosťou naznačuje zvýšené erupcie blízkych sopiek.

„Aerosoly kyseliny sírovej, ktoré vznikli pri erupcii, mohli spôsobiť rýchle globálne ochladenie, ku ktorému došlo pred výrazným oteplením počas obdobia masového vymierania,“ vysvetlil geológ profesor Michael Rampino z New York University, jeden z autorov štúdie.

Drastický pokles teplôt, ktorý mala spôsobiť zvýšená sopečná činnosť na Sibíri, nazvali „vulkanická zima“. Podľa výskumníkov prispel  do veľkej miery aj k hromadnému vymieraniu živočíšnych a rastlinných druhov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd