K pobrežiu Francúzska sa blíži obrovská ropná škvrna

Peter Minárik

Francúzske Ministerstvo životného prostredia vydalo varovanie, že o 3 dni môže k pobrežiu Francúzska doraziť obrovská ropná škvrna, ktorá zvýrazní ekologickú katastrofu.

Ešte v utorok došlo zhruba 300 km od pobrežia Bretónska k potopeniu talianskej obchodnej lode Grande America. Táto loď prevážala zhruba 2200 ton surovej nafty a 365 kontajnerov, pričom 45 z nich obsahovalo nebezpečné toxické látky.

Väčšina z nich sa už nachádza v Atlantickom oceáne a tieto látky teraz mieria k pobrežiu Francúzska. Francúzske úrady tak už vyslali tímy expertov na pobrežie, aby monitorovali situáciu. 

Francúzi skúšajú väčšinu toxických látok odčerpať ešte z oceána pred tým ako dorazia k pobrežiu, no na východe Atlantiku panuje veľmi veterné počasie a tak by to malo byť aj počas víkendu. Toxická škvrna, tak zrejme prekoná aj plávajúce zátarasy. K pobrežiu Francúzska by sa mala dostať v nedeľu večer, prípadne v pondelok ráno.

Nákladná loď sa plavila z Hamburgu do marockej Casablanky, keď na nej v nedeľu večer vypukol požiar, ktorý postupne zachvátil celé plavidlo. Záchranári posádku evakuovali, no v utorok sa plavidlo potopilo a do oceánu začali unikať toxické látky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd