K Zemi mieri asteroid. Priblíži sa budúci týždeň a je niečím mimoriadne výnimočný

Peter Minárik

V priebehu budúceho týždňa sa k našej planéte priblíži jeden z väčších asteroidov. Zem tento asteroid nezasiahne ani významnejšie neohrozí, avšak z vesmírneho hľadiska ide o zaujímavý vesmírny objekt.

Asteroid väčší ako Eiffelova veža a o niečo menší ako Empire State Building sa v priebehu budúceho týždňa dostane do relatívnej blízkosti k našej planéte.

Riziko potencionálnej zrážky našej planéty s týmto asteroidom je nulové, no tento asteroid je výnimočný hneď z niekoľkých hľadísk.

Asteroid bezpečne preletí okolo Zeme

Asteroid, ktorý sa volá 4660 Nereus je pomerne častým návštevníkom v blízkosti našej Zeme. Jeho obežná dráha okolo Slnka ho približuje k našej planéte každých 10 rokov.

Tentokrát preletí okolo našej planéty 10. decembra vo vzdialenosti zhruba 3,93 milióna kilometrov, čo je o niečo viac ako 10-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

Vzhľadom na svoju veľkosť a vzdialenosť od Zeme je 4660 Nereus klasifikovaný ako „ potenciálne nebezpečný objekt “: táto klasifikácia zahŕňa akýkoľvek asteroid, ktorý preletí do vzdialenosti 7,48 milióna km od obežnej dráhy Zeme a má priemer väčší ako približne 140 metrov. Do tejto kategórie spadá veľa vesmírnych telies.

Existuje veľa dôvodov na sledovanie týchto objektov, napríklad na vylúčenie akýchkoľvek odchýlok od ich známych obežných dráh na nebezpečnejšie trajektórie k Zemi alebo na to, aby sme si jednoducho uvedomovali, čo sa pohybuje v našom kozmickom susedstve.

4660 Nereus je veľmi zaujímavý asteroid

Asteroid bol prvýkrát objavený v roku 1982. Je výnimočný nie preto, že by bol nebezpečný, ale preto, že sa uvažovalo s jeho využitím hneď pri niekoľkých vesmírnych misiách.

Plánované bolo jeho nerastné využitie na možné vybudovanie budúcej základne na Mesiaci alebo na Marse. Uvažovalo sa aj o možnom zdroji nerastných surovín pre využitie na našej planéte. Ťažba z asteroidov sa však stále považuje za futuristickú aktivitu.

Každopádne podľa databázy Asterank, ktorá monitoruje viac ako 600 000 asteroidov, sa na asteroide nachádza nikel, železo a kobalt v hodnote okolo 4,71 miliardy dolárov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd