K Zemi sa rúti až 40 satelitov. Zasiahla ich geomagnetická búrka

Veronika Salayová

40 satelitov SpaceX je odsúdených na zánik. Geomagnetická búrka sa postarala o ich nesprávne fungovanie. Teraz sa rútia k Zemi. 

Vo štvrtok 3. februára raketa SpaceX Falcon 9 vypustila 49 satelitov Starlink z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Nasledujúci deň  však došlo ku geomagnetickej búrke a došlo ku komplikáciám, ktoré sa pre spoločnosť SpaceX neskončili dobre. 

Čo sa so satelitmi stane?

Dôsledkom geomagnetickej búrky sa mierne zvýšila hustota atmosféry, zvýšil sa odpor na satelitoch, čo znemožnilo ich ďalší pohyb. „Analýza ukazuje, že zvýšený odpor v nízkych nadmorských výškach zabránil satelitom opustiť bezpečný režim a začať manévre na zvýšenie obežnej dráhy a až 40 satelitov znovu vstúpi alebo už znovu vstúpilo do zemskej atmosféry, “ uviedli analytici zo SpaceX. 

Pre väčšinu nových satelitov Starlink bol odpor príliš veľký a približne 40 satelitov podľa analýz spoločnosti vypadne z obežnej dráhy. Tieto satelity po návrate do atmosféry Zeme zaniknú. Spoločnosť SpaceX ubezpečuje, že riziko kolízie s inými satelitmi nehrozí.

„Satelity, ktoré sa pohybujú po obežnej dráhe, nenesú žiadne riziko kolízie s inými satelitmi a podľa očakávania zmiznú po návrate do atmosféry, čo znamená, že sa nevytvoria žiadne orbitálne úlomky a žiadna časť satelitu nenarazí na zem,“ informuje SpaceX.

Zvýšená hustota v magnetosfére

Geomagnetické búrky sa vyskytujú, keď intenzívny slnečný vietor v blízkosti Zeme generuje pohybujúce sa prúdy v magnetosfére Zeme.

Táto interakcia môže zahriať hornú vrstvu atmosféry Zeme a zvýšiť hustotu atmosféry dostatočne vysoko nad planétou, aby ovplyvnila satelity na nízkej obežnej dráhe, ako sa stalo aj s novým systémom Starlink od SpaceX.

Piatková geomagnetická búrka vznikla v dôsledku slnečnej erupcie z 30. januára, ktorá vyslala vlnu nabitých častíc smerom k Zemi. 

Od roku 2019 spoločnosť SpaceX postupne vypúšťa satelity Starlink, aby vytvoril na obežnej dráhe obrovskú konšteláciu. Cieľom projektu je poskytnúť vysokorýchlostný prístup k internetu kdekoľvek na Zemi, najmä v odľahlých oblastiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd