K Zemi smeruje až 8 veľkých asteroidov. Kedy okolo nás preletia?

Veronika Salayová

K Zemi sa približuje 8 veľkých asteroidov, ktoré postupne do novembra preletia okolo našej Zeme. Všetky preletia v bezpečnej vzdialenosti od našej planéty. 

V priebehu októbra a novembra preletí okolo našej planéty spolu až 8 pomerne veľkých asteroidov. Všetky presiahnu veľkosť v priemere 140 metrov, čo je veľkosť, po ktorej prekročení sú asteroidy zaradené medzi potenciálne nebezpečné objekty (PHO). Najväčší asteroid má podľa odhadov dĺžku 380 metrov.

Tri asteroidy preletia ešte v aktuálnom mesiaci a zvyšných 5 asteroidov v priebehu novembra, informuje NASA. Všetky preletia v bezpečnej vzdialenosti, takže našej planéte nehrozí žiadne riziko zrážky, ubezpečuje vesmírna agentúra. 

Októbrové prelety

Prvý asteroid preletí už o tri dni, teda 15. októbra. Tento asteroid bol objavený iba tento rok. Má odhadovaný priemer až 160 metrov a bude sa nachádzať v najbližšej vzdialenosti asi 4,5 milióny kilometrov od Zeme.

Ďalší asteroid s priemerom až 230 metrov prejde okolo Zeme 20. októbra a preletí vo vzdialenosti približne 3,2 milióny kilometrov od Zeme.

Po tomto asteroide objavenom v roku 1996 bude 25. októbra nasledovať asteroid s odhadovaným priemerom až 200 metrov, ktorý prejde asi 7,1 miliónov kilometrov od našej planéty.

5 asteroidov v novembri

November bude ohľadom počtu asteroidov o čosi bohatší. V tomto mesiaci preletí okolo Zeme spolu až 5 asteroidov.

Prvý prelet bude 2. novembra vo vzdialenosti 5,3 miliónov kilometrov od Zeme. Tento asteroid má odhadovanú veľkosť do 220 metrov.

Oveľa väčší asteroid veľkosti až do 380 metrov bude 13. novembra prechádzať okolo Zeme vo vzdialenosti 4,2 milióna kilometrov.

20. novembra sa očakáva, že asteroid preletí vo vzdialenosti 5,5 milióna kilometrov s priemerom približne 190 metrov. Hneď nasledujúci deň 21. novembra bude od nás vzdialený 5,7 milióna kilometrov obrovský 300-metrový asteroid, nazývaný tiež 3361 Orpheus.

Posledný asteroid s veľkosťou 92 až 210 metrov by mal prejsť v bezpečnej vzdialenosti asi 6,1 milióna kilometrov na konci novembra, konkrétne 29. novembra

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd