Kalamita v Česku. Bez prúdu je cez 100-tisíc domácností

Ľubomír Franko

Mimoriadne silný vietor si vyvolal v Česku vyhlásenie kalamitného stavu. Stovky popadaných stromov zničili elektrické vedenie. Bez elektriny je viac ako 100-tisíc domácností.

Mimoriadne silný vietor sa počas včerajšieho dopoludnia prehnal naprieč Českou republikou. Vietor ešte neutíchol a najsilnejší by sa tu mal vyskytovať práve teraz. 

Obrovské problémy hlásia energetické spoločnosti. Spoločnosť E.ON, ktorá ma na starosti distribúciu elektrickej energie v južnej časti krajiny vyhlásila večer kalamitný stav pre Juhočeský kraj a neskôr aj pre Vysočinu. Kalamitný stav vyhlásil aj ČEZ, v ktorého sieti sa kalamitný stav týka Plzeňského a Karlovarského kraja a taktiež veľkej časti Stredočeského kraja. 

ČEZ eviduje k 22-hej hodine večer 90-tisíc odberných miest bez prúdu. V južných Čechách je podľa hovorcu spoločnosti E.ON Martiny Slavíkovej bez elektrickej energie 22-tisíc domácnosti a na Vysočine je to ďalších 15-tisíc.

Kvôli mimoriadne sinému vetru, ktorý bude pretrvávať až do ranných hodín, sú opravy z dôvodu bezpečnosti pracovníkov prerušené. Mnoho domácností tak bude mať noc bez prúdu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd