Kaliforniu zasiahla cyklónová bomba. Extrémne sucho vystriedali extrémne búrky

Veronika Salayová

Z extrému do extrému. Kaliforniu mesiace trápilo extrémne sucho a s tým spojené lesné požiare. V nedeľu síce došlo k zmene počasia, avšak búrky, ktoré tento americký štát zasiahli, boli natoľko extrémne, že spôsobili bleskové záplavy a početné zosuvy pôdy. 

V nedeľu večer zasiahli americký štát Kalifornia extrémne búrky po mesiacoch úmorného sucha, ktoré v krajine prevládalo niekoľko dlhých mesiacov. Radosť z dlho očakávaných zrážok však neprišla.

Meteorológ Marc Chenard z Národnej meteorologickej služby túto mimoriadnu búrku  v Kalifornii označil za cyklónovú bombu. Ide o veľmi intenzívnu poveternostnú udalosť spôsobenú prudkým poklesom barometrického tlaku.

Na severe Kalifornie vznikla tzv. atmosférická rieka, ktorá označuje relatívne úzke pásmo koncentrovanej vlhkosti v atmosfére, ako uviedol americký meteorológ.

Búrka najviac zasiahla San Francisco a okresy Napa a Sonoma. Priniesla veľké množstvo zrážok, ktoré spôsobili bleskové záplavy a aj niekoľko nebezpečných zosuvov pôdy. 

Vietor aj zabíjal

Búrky navyše sprevádzal veľmi silný vietor, ktorý miestami dosahoval rýchlosť aj 80 km/h. Vietor postrhával mnoho elektrických vedení a zapríčinil, že desaťtisíce ľudí ostali bez prúdu. 

Tlaková níž zasiahla aj štáty Oregon a Washington, kde sú momentálne bez dodávok elektrickej energie ďalšie desaťtisíce ľudí. V Seattli navyše zahynuli dvaja ľudia, keď na ich auto spadol strom.

Zrážky však sa však na vyprahnutej zemi bez vegetácie nevpijú do pôdy a na západe USA tak vznikajú vhodné podmienky pre takéto rozsiahle a náhle povodne. 

Tento rok bol druhým najsuchším v dejinách Kalifornie a v najdôležitejších vodných nádržiach tohto štátu je rekordne málo vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd