Kaliforniu zasiahla vlna horúčav. Pláže praskali vo švíkoch, teploty boli rekordné

Veronika Salayová

Krajným západom USA sa prehnal extrémne horúci vzduch, ktorý priniesol do Kalifornie rekordné teploty. Horúčavy vyhnali davy ľudí na kalifornské pláže, ktoré praskali vo švíkoch. 

Štát Kalifornia na západe USA zasiahla krátkodobá, no intenzívna vlna horúčav, ktorá minulý týždeň lámala dlhoročné rekordy. Ľudia v prvej aprílovej dekáde vytiahli plavky a zamierili na horúce pláže s horúcim morom. 

Národná meteorologická služba uviedla, že teploty vo štvrtok a piatok na väčšine územia Kalifornie boli o 10 až 25 °C nad normálom. 

Anomálie teplôt vo štvrtok 7.apríla. Zdroj: WeatherBell
Anomálie teplôt vo štvrtok 7.apríla. Zdroj: WeatherBell

Takéto abnormálne vysoké teploty boli výsledkom kupoly vysokého tlaku rozprestierajúceho sa nad západom Spojených štátov.

Vlna horúčav sa začala v stredu minulý týždeň a trvala do soboty, pričom v piatok sa teploty vyšplhali tak vysoko, že bolo prekonaných niekoľko rekordov. 

Extrémne teplo v začiatkom apríla

V niektorých častiach okresu Los Angeles teploty dokonca atakovali hranicu +40 °C. Napríklad na Long Beach teplomery ukazovali +38,3 °C, čím bol prekonaný rekord  s hodnotou +33,3 °C, ktorý bol stanovený pred 8 rokmi.

Na medzinárodnom letisku v Los Angeles namerali teplotu +36,1 °C, čím bol takisto výrazne prekonaný rekord spred 33 rokov, ktorý bol na úrovni +31,1 °C.

Extrémne teplo bolo aj v Camarille, kde teplota dosiahla +37,2 °C. Touto hodnotou prekonala rekord z roku 2003 o viac ako 7 °C. 

„Je to veľmi nezvyčajné. Dokonca aj oceán je teplý. To sa v apríli nestáva často,“ uviedol muž, ktorý sa v piatok rozhodol stráviť čas na pláži v Santa Monike v Los Angeles. V ten deň tam teplomery ukazovali +33 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd