Katastrofa vo Vodiciach. Mesto skončilo pod vodou

Peter Minárik
Obľúbené chorvátske mesto Vodice, ktoré každoročne láka desiatky tisíc turistov sa dnes po prudkých búrkach ocitlo pod vodou.
Turistická sezóna pri Jadrane zdá sa pomaly končí. Meteorológovia najbližšie dni očakávajú veľmi daždivé počasie. Môže za to prehlbujúca sa tlaková níž, ktorá vzniká nad Talianskom a v nasledujúcich dňoch sa bude presúvať cez Jadran nad Balkán. Táto tlaková níž s ktorou súvisí aj teplý front, ktorý sa v týchto chvíľach vlní nad Slovenskom prináša výdatné zrážky do viacerých štátov.

Chorvátski meteorológovia už na dnes varovali mnohé regióny Chorvátska najvyššou výstrahou 3.stupňa pred výdatným dažďom. Očakávali, že môže spadnúť 60 až 90 mm zrážok. No príroda sa zariadila inak a vo Vodiciach pri dnešných búrkach spadlo za pár hodín toľko zrážok ako inokedy nespadne ani za dva mesiace.

Oblasti okolo Šibeníku a Vodíc zasiahli dnes silné búrky s prívalovými zrážkami. V okolí Šibeníku dnes spadlo okolo 68 mm, v oblasti ostrova Prvić 143 mm a v okolí Vodíc až 200 mm zrážok. Mesto sa ocitlo pod vodou a hasiči majú plné ruky práce.

Zrážky vo Vodiciach však boli veľmi nerovnomerné. V severnej a vo východnej časti mesta dnes spadlo 98 mm zrážok. V centre to už bolo 180 mm a pri pobreží dnes spadlo až rekordných 236 mm zrážok.
Zrážkové úhrny v okolí Vodíc
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd