Katastrofálne 100-ročné povodne na Balkáne majú už 10 mŕtvych

Peter Minárik
Mohutná tlaková níž Yvette, priniesla na Balkán kritickú situáciu. Balkánske krajiny požiadali o medzinárodnú pomoc.
Obrovské a rozsiahle povodne, ktoré postihli Srbsko, územie Bosny a Hercegoviny a čiastočne aj Chorvátsko si podľa najnovších informácii vyžiadali najmenej 10 obetí a tisícky evakuovaných ľudí. Rozsiahle škody spôsobili povodne na poľnohospodárstve a infraštruktúre. V Srbsku a v Bosne a Hercegovine je nezjazdných niekoľko desiatok ciest a železničných tratí. Do postihnutých oblastí mieri medzinárodná pomoc.

Srbsko vyhlásilo stav núdze
Srbský premiér Aleksandar Vučić, ktorý osobne dohliada na záchranné operácie v Srbsku hovorí o najhoršej prírodnej katastrofe v Srbsku za uplynulých 120 rokov. Premiér informoval, že úrady zatiaľ evidujú 6 mŕtvych, ale aj podľa neho bude počet obetí výrazne vyšší. Nepotvrdené informácie hovoria o tom, že povodne si vyžiadali smrť ôsmich záchranárov.
Premiér spoločne s ministrom obrany a ministrom vnútra osobne dohliadajú na evakuáciu zhruba 7 000 ľudí z oblasti mesta Sabac. Mesto Obrenovac musia záchranné tímy kompletne celé evakuovať. Evakuácia sa dotkne zhruba 23 500 ľudí.

Problémy v Srbsku robia predovšetkým rieky a prítoky Sávy. Premiér Vučić vyhlásil oblasť ako oblasť postihnutou katastrofou, čo podľa srbských zákonov je stav blízky vojnovému stavu. Armáda teda mobilizuje tisícky mužov. Do boja s povodňami vyrazilo zhruba 7 000 dobrovoľníkov.
Srbsko zároveň požiadalo o medzinárodnú pomoc. Pomoc Srbsku prúdi predovšetkým z Ruska, ktoré už vyslalo do oblasti tri lietadlá Ilyushin a tím odborníkov na zdolávanie prírodných katastrof. Pomoc tiež prisľúbilo Slovinsko, Chorvátsko, Čierna Hora, Macedónsko, Izrael, ale aj Európska únia.
VIDEO: Mohutné povodne na Balkáne

Kritická situácia je aj v Bosne a Hercegovine
Vážna situácia ja aj v Bosne a Hercegovine odkiaľ sú zatiaľ potvrdené 4 obete. Tisícky ľudí zostalo bez domova. Najkritickejšia situácia je v mestečku Maglaj, kde zostalo 6 000 ľudí odrezaných od sveta.
Zhruba 70 000 domácností po celej Bosne a Hercegovine zostalo bez dodávok elektrickej energie.
VIDEO: Povodne v Bosne:

 
Problémy v Bosne robia aj zosuvy pôdy. V obci Vogošća sa vplyvom výdatných zrážok zosunul svah. Ten strhol 8 domov. Zosuvy pôdy zvýrazňuje aj pozostatok munície, ktorá zostala v Bosne nevybuchnutá z vojny v rokoch 1992 až 1995. Zosuvy sú tak vplyvom explózii mohutnejšie.
Problémy s vodou má aj Chorvátsko, predovšetkým v okolí mesta Požega. Povodeň si síce zatiaľ obete nevyžiadala, ale tisíce ľudí muselo byť evakuovaných.
VIDEO: Zosuv pôdy v Bosne strhol 8 domov:

Na horách Bosny sneží
Zatiaľ čo nižšie polohy Bosny bojujú s povodňami, tak horské oblasti od nadmorskej výšky 1300 metrov zasiahlo výdatné sneženie. To prinieslo do horských oblastí desiatky centimetrov nového snehu.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd