AKTUALIZOVANÉ: Katastrofálne búrky v Nemecku. Počet obetí stúpa na 42

Veronika Salayová

V západnom Nemecku je situácia veľmi vážna. Búrky, ktoré spôsobili rozsiahle povodne, majú na svedomí už vyše 42 obetí a desiatky ľudí je stále nezvestných. Pátracie akcie naďalej prebiehajú. 

Najkritickejšia situácia ohľadom katastrofických povodní je v spolkových krajinách západného Nemecka - Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko. Nemecká polícia potvrdila v poobedňajších hodinách už najmenej 42 obetí, ktorí zahynuli v dôsledku silných povodní.

Nemecká polícia stále eviduje desiatky nezvestných osôb v postihnutých oblastiach. Zaplavené sú celé obce aj mestá a situácia je veľmi neprehľadná. Mnohé obce a mestečká doslova neexistujú, lebo sú celé zaplavené. Z obcí vidieť iba časti striech.

Mnohí prišli o všetko

Najhoršia situácia je v obci Schuld, cez ktorú sa prehnala povodňová vlna. Silný prúd vody so sebou zmietol 6 domov. Desiatky ďalších domov v oblasti majú narušenú statiku a hrozí ich následné zrútenie. 

Do mnohých zasiahnutých oblastí je takmer nemožné sa aj dostať. Zasahujú vrtuľníky a ľudia čakajú na pomoc na strechách svojich zaplavených domov.

Mnohí prišli doslova o všetko, keďže voda na niektorých miestach dosahuje aj viac metrov. Fotografie zo zaplavených miest sú katastrofické a je ťažké uveriť, že sa to naozaj deje.

Spadlo extrémne množstvo zrážok

V Nemecku za posledných 48 hodín spadlo rekordné množstvo zrážok, a to v západnej časti krajiny aj vyše 100 mm, lokálne aj 150. Ide o obrovské úhrny, ktoré okamžite spôsobili prívalové povodne.

Zdroj: Wetteronline
Zdroj: Wetteronline