Katastrofálny začiatok zimy na snehové zrážky bude pokračovať. Sneh te

Peter Minárik
To, že tohtoročné Vianoce budú bez snehu je už jasné a isté. No začiatok ,,skutočnej,, zimy a príchod sneženia do nížin je stále v nedohľadne.

Ani Vianoce roku 2015 nebudú biele a tento rok nás tradičné vianočné oteplenie nečaká. Bude totiž stále teplo. Pri milovníkov zimy a vyznávačov zimných športov je však pesimistickejšou správou to, že seriózne vyhliadky, ktoré nám dokáž načrtnúť aspoň ako taký očakávaný vývoj počasia nenaznačujú zimu a sneh sa v nížinách zrejem neobjaví minimálne do Troch kráľov.

Rok 2015 prepíše rekord. Je najteplejší

Meteorologickú históriu rok 2015 prepíše tým, že tento rok je na našej Zemi najteplejším od začiatku meteorologických meraní a to sme pocítili aj u nás. Veľké teplo sme zažívali počas uplynulého leta. To okrem vysokých teplôt prinieslo aj nedostatok zrážok a mnohé regióny tak trápilo sucho, ktoré spoločne s nadpriemernými teplotami pretrváva doteraz.

Na klimatologickom grafe SHMÚ možno túto situáciu demonštrovať napríklad v Bratislave. Pri pohľade na teplotu vzduchu vidieť, že tá tohtoročná bola vo viacerých dňoch vysoko nad normálom a naopak deficit zrážok panuje od začiatku leta, kedy nastúpila šnúra horúcich dní. Nedostatok zrážok znížili búrky a najmä dažde na konci októbra.

Nedostatok snehu je na horách. Zima zatiaľ nepríde

Hlavu v smútku majú lyžiari a lyžiarke strediská. Tie sa môžu spoliehať zatiaľ výlučne iba na umelé zasnežovanie a v nasledujúcich dňoch sa situácie nezmení.

Jednotlivé behy numerických modelov sú schopné odhadnúť vývoj počasia na dva týždne vopred. No pri pohľade na ich kombináciu v ensembli možno vidieť, že súčasný teplotný trend počasia bude pokračovať. Teploty by tak minimálne do Troch kráľov mali byť nad priemerom a zrážok by naopak malo byť stále nedostatok.

Dlhodobé klimatologické modely, ktoré počítali s teplotne nadpriemernou zimou sa tak zatiaľ trafili. No netrafili sa do zrážkových odhadov. Očakávali totiž, že zima bude na zrážky nadpriemerná. Táto kombinácia vysokých teplôt a bohatých zrážok, tak stále dáva nádej lyžiarom, že aspoň na horách bude v najbližších týždňoch dostatok prírodného snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd