Kde dnes hrozia búrky ? Očakávajte najmä prívalový lejak

Peter Minárik

Studený front bude počas celého dnešného dňa ovplyvňovať počasie na našom území a prinesie na mnohé miesta nášho územia búrky. Tie môžu byť aj intenzívnejšie.

Počas včerajšieho dňa ovplyvňoval zvlnený studený front počasie predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Do týchto oblastí priniesol studený front výraznejšie zrážkové úhrny. Na Považí spadlo od 30 do 60 mm zrážok. V oblasti Horných Lefantoviec pri Nitre, dokonca až okolo 70 mm.

Front sa vlní a postupuje pomalšie, no dnes ovplyvní počasie predovšetkým na strednom a východnom Slovensku. Pred týmto frontom sa ešte bude labilizovať vzduch. Za frontom k nám vpadá chladnejší vzduch a ten sa ťažko labilizuje.

Na mape môžete vidieť dnešné očakávané hodnoty instability CAPE. Platí, že čím vyššie hodnoty, tým je to pre búrky priaznivejšie.

Jednoznačne tak vidieť, že dnes najmenej búrok bude na západnom a severozápadnom Slovensku.

Dnešné búrky budú sprevádzané predovšetkým výraznejšími zrážkami. Nakoľko je front zvlnený, tak aj búrky sa pohybujú pomalšie a dokážu tak priniesť výdatnejšie zrážky. Či sa búrky očakávajú aj vo Vašom okrese sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd